Hoeveel wijn schenk je in een glas wijn?

Hoeveelheid wijn in een glasEchte officiële regels voor de juiste hoeveelheid wijn in een glas zijn er niet. Wel zijn er richtlijnen (voor de horeca), die aangeven dat in een glas 100 cc wijn wordt geschonken. Dat betekent dus dat uit een fles wijn zo’n 6 à 7 glazen geschonken kunnen worden.

Eerlijk gezegd, lukt mij dat bijna nooit. 6 glazen wil nog wel eens lukken, maar zeven zelden tot nooit. Niet zo gek natuurlijk. Een litermaat gebruik ik niet bij het inschenken, dus het gaat op gevoel.

En ik ben niet de enige uit een nieuw onderzoek blijkt dat de meeste mensen moeite hebben met het inschenken van de juiste hoeveelheid wijn in een glas en dat de hoeveelheid wijn die we inschenken, afhangt van de grootte van het glas en de kleur.

Eén glas is al snel twee of drie glazen wijn

Uit het onderzoek van de Iowa Stat University en Cornell University blijkt dat de hoeveelheid wijn die we in een glas inschenken, al snel gelijk staat aan de hoeveelheid die hoort bij twee of drie glazen.

Uit het onderzoek blijkt dat we eigenlijk geen idee hebben hoeveel wijn we inschenken en hoeveel we eigenlijk drinken. Drink je bier, dan is het al snel duidelijk hoeveel je hebt gedronken. Een bierglas heeft een vaste inhoud en een flesje bier ook. Oke, ook bij bierglazen zijn er verschillende formaten (vaasje/Amsterdammer, fluitje etc.), maar deze hebben allen hun vaste inhoud.

glasBij wijn is dat anders. Denk maar eens aan de vele verschillende wijnglazen die er zijn. En bij de keuze voor een glas speelt toch al snel de persoonlijke voorkeur voor een bepaald glas mee, dan dat de wijn in het juiste glas wordt geschonken. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat wij al snel zo’n 12 procent meer wijn in een groot glas schenken dan in een kleiner glas.

En dat niet alleen als we het glas vasthouden in de hand, schenken we ook meer (ook zo’n 12 procent) meer in dan als we het glas op tafel hebben staan.

Ook de kleur is bepalend voor de hoeveelheid wijn die we inschenken. Zo schenken we meer witte  (9 procent) dan rode wijn in een glas. Rode wijn is beter zichtbaar in het glas dus zien we sneller hoeveel er in zit dan bij witte wijn.

Dus wil je de juiste hoeveelheid wijn inschenken, dan maak je het meeste kans met rode wijn in een klein glas, dat op tafel (in ieder geval niet in de hand) staat. 🙂

Het onderzoek naar de inhoud van een glas wijn

Het onderzoek van de Iowa State University en Cornell University werd uitgevoerd onder een groep proefpersonen. Deze proefpersonen moesten in zes verschillende omgevingen proberen de juiste hoeveelheid wijn in te schenken. (Volgens het International Institute on Alcohol Abuse and Alcoholisme heeft een standaard wijnglas een inhoud van 150 ml.)

Uit deze proef bleek dat de omgeving geen invloed heeft op het inschenken van de juiste hoeveelheid, maar dus wel de grootte van het glas, de kleur van de wijn en of je het glas vasthoudt tijdens het inschenken of dat het op tafel staat.

Bron: Substance Use & Misuse

 

12 Reacties
 1. Cornell University Is de oudste en was lang ook de enige universitaire Hotel Management Opleiding.
  Mijn opleiding heb ik gekregen in Glion (CH) inmiddels ook een opleiding met een Master titel.
  Destijds 1969 al geleerd 5 glazen uit een fles wijn dus 150 ml/cc. (ook bij de Stichting Vakopleiding Horeca, leerden we voor die tijd al 5 glazen uit een fles). Nu betaal je al heel vaak 5 € voor een 1/2 glas (100cc)huiswijn die ze voor minder dan 5 € inkopen per fles. Dus Horeca Nederland, meer wijn voor je geld !

  1. Geachte G.R. Gobes, ik begrijp uw frustratie over de volume/prijsverhouding t.a.v. de wijn. Als uitbater vind ik het lastig om een bepaalde prijs te ‘moeten’ berekenen aan onze gasten. Helaas ‘moeten’ vanwege het feit dat wij 21% BTW moeten afdragen, de personeelskosten en vaste lasten (g,w,l, huur) dienen te betalen. Wij schenken daarnaast kwalitatief goede wijnen en hebben gemerkt dat er gelukkig nog voldoende gasten zijn die de opbouw van een prijs in de horeca in combinatie begrijpen en zonder mokken bereid is om een bepaalde prijs te betalen. Mensen die geen geld over hebben voor bediening, het geen afwas hebben, het bevuilen van andermans toilet en een gezellige avond, kunnen maar beter thuis blijven. Of naar de kroeg op de hoek voor een (hoofdpijn)wijntje van 3,25.

 2. Ik ben geen specialist maar heb wel veel horeca ervaring (ook de vakdiploma’s van SVH). Als je mooie wijnglazen gebruikt van een behoorlijk formaat van 400 cc ga ik ervan uit dat het raakvlak van twee van deze glazen naast elkaar de juiste maat is. Dat is precies 150 cc. Dit is dan wel voor de rode wijn. Witte wijnglazen zijn over het algemeen kleiner dus daar gaat die regel niet altijd op. Omdat ik in Frankrijk woon en best wel regelmatig buiten de deur eet kom je er achter dat hier niet zo naar de formaten van glazen wordt gekeken. De ene keer heb je een soort kelkjes en de andere keer een groter glas. Hier bestel je dan ook geen glas maar een fles of een Demi Litre. Wij starten volgend jaar onze Chambres et Table d’Hôtes en serveren onze gasten dus ofwel per fles (keuze uit diverse flessen wijn) ofwel per Demi Litre in een karaf (huiswijn). Wel met behoorlijk glaswerk natuurlijk.

  1. Top want een 100 ml glas wijn die dan nog onder het streepje gevuld is vindt ik echt te krenterig voor woorden daar bestel ik géén tweede glas!

   1. Helemaal met sjac eens! Erger mij aan de willekeur in de horeca m.b.t. de inhoud van een glas wijn. Houd gewoon de standaard van 150 cl. wijn per glas aan en baseer als horecaondernemer daarop de prijs. Weet zowel de gast als de ondernemer waar hij/zij aan toe is. Ook ik bestel geen tweede glas als de inhoud, enigszins overdreven, nauwelijks genoeg is om je lippen nat te maken. Sterker nog, de volgende keer loop ik deze zaak voorbij. Klagen doe ik niet, ben uit en heb geen zin in een welles/nietes discussie met personeel wat behalve irritatie toch niets oplevert. Zou ook willen adviseren om wijn per karaf van 1/4 liter en 1/2 liter aan te bieden. In de ons omringende landen is dat al lang doodnormaal maar in Nederland nog een uitzondering.

 3. Leuk om te lezen.Ik wilde alleen maar weten hoevee wijn moet er in een glas! Hihi….
  maar ik vind ook door de grote glazen schenk je snel heel veel in en als ik 4 euro betaal voor een beker wijn bij een evenement dan denk ik echt ik ben bedonderd want welke wijn zit erin? Ik kies dan liever voor een glas bier!
  En daarvoor betaald de uitbater ook btw , etc…..

  1. Maatbekertjes, gezien in Schotland medium of large wordt keurig afgepast.
   Bij de huidige prijzen moet je wel weten hoeveel je krijgt vind ik. In Duitsland staat een streepje op een bierglas, eronder bier erboven schuim.

 4. 100 cc voor een goed glas huiswijn is belachelijk. open speciale wijnen zou je wat minder kunnen schenken, als deze duurder zijn. kwestie van prijs kwaliteit. maar 100 cc is geen standaard maat voor een glas wijn. Wij schenken 140 cc en kunnen onze gasten nog recht in de ogen aankijken.

 5. Een sherryglas als maat aannemen.
  Een sherryglas heeft een inhoud van 50 CC; 2 maal deze glazen met wijn vullen is samen 100 CC.
  Zo haal ik 7 glazen uit een fles.

  Proost!
  Groet van Wijnand.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.