Hoe overleef ik een wijnbeurs?

Op de Spaanse site verema.com verscheen enige tijd geleden een bericht met de titel “Hoe overleef ik een wijnbeurs?”. Een bezoek aan een wijnbeurs is volgens het artikel een serieuze zaak die serieuze voorbereiding verdient. In deze vrije vertaling van het origineel zullen we eens zien of we nog wat kunnen leren van Spaanse wijnliefhebbers.

Ter voorbereiding…

…beveelt de schrijver het gebruik van maagzuurremmers aan. Zoals hij zegt, een wijnbeurs is topsport maar dan zonder dopingcontrole. In het artikel worden zelfs enkele tips gegeven voor merken met de beste prijs/kwaliteitverhouding, dus de schrijver is duidelijk een ervaringsdeskundige. Een belangrijke tip: “neem ze met een beetje water in op je nuchtere maag, een half uurtje voor het ontbijt”.

napoleonVerder kun je je het beste voorbereiden met een strategie. Een Spaanse wijnbeurs schijnt iets weg te hebben van een slagveld en als je niet als Napoleon wil eindigen, moet je het terrein verkennen. Waarschijnlijk is de schrijver bang dat  de onervaren lezer levenslang verbannen wordt van verder bezoek van wijnbeurzen. “Kijk welke producenten en exposanten op de beurs staan en kies de wijnhuizen die je het meeste interesseren”, maar “soms is het beter op avontuur te gaan dan direct op de winnaar af te stappen”. Sommige bodegas hebben een enorm assortiment en als je niet oppast, blijf je misschien bij één tafel hangen. Dat moet je natuurlijk niet willen…

 

Tijdens de beurs…

Ook het bezoek zelf is geen sinecure. Het artikel bevat het waardevolle advies om het spitsuur te vermijden, in Spanje is dat tussen 5 en 6 uur ’s middags. Verder wordt geadviseerd op de beurs zelf nog een extra verkenningsrondje te lopen, om de laatste wijzigingen in het programma te verwerken. Ten slotte geeft de schrijver de tip om tijdens het proeven korte aantekeningen te maken, in plaats van volledige proefnotities. Maar mijn favoriete tip is toch wel die over het spugen: “Na 50 of 60 slokjes begin je het wel een beetje te merken”. Daar heeft de schrijver wel een punt, geloof ik.

10408203Een handige tip is om niet alleen wijnen te proeven die je toch niet kunt kopen, al is het natuurlijk wel een uitstekende kans om een keer een Vega Sicilia Único te proeven. Vergeet niet om informatie te verzamelen over wijnen die je wel kunt betalen, zodat je je beter kunt oriënteren op je volgende aankoop. Verder kun je het beste beginnen met de schuimwijnen, en vervolgens de volgorde wit, (rosé, niet direct genoemd in het artikel), rood en zoete (versterkte) wijnen aanhouden.

 En ook na de beurs…

…ben je nog niet klaar. Drink veel water, is het devies, en neem vitaminepillen (vooral pillen met veel vitamine B1, B6, B12 en vitamine C) om het herstel te bevorderen. Verder beveelt de schrijver aan veel te slapen en de volgende dag verse groenten en fruit te eten. Gefrituurd voedsel, stoofschotels en zwaar tafelen kan na zo’n zware dag slecht vallen. Na het bovenstaande zal dat je waarschijnlijk niet verbazen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.