Hoe meer je weet van wijn hoe duurder je koopt ?

Weet nog dat ik net mijn eerste stapjes in wijn-land had gezet. Dacht dat ik inmiddels al heel veel wist. En ook een bijzonder goede en elegante smaak ontwikkeld had. Ging toen naar proeverij van grote wijnhandel en importeur hier in Haarlem. Vrijdag eindemiddag en zonder corrigerend gezelschap. De slechtst mogelijke combinatie die je kunt bedenken. Vond alles even heerlijk. Liet me inpakken door elke wijnboer die daar stond. Een week later werd alles thuis afgeleverd. De hele gang stond vol met dozen. Prachtig elegante Bordeaux. Stevige kruidige Rhônes.  En nog veel meer.  Zat als nieuwbakken wijngodin tussen alle dozen. Was volledig in element. Tot vriendje thuiskwam van werk. Zag lichte paniek in zijn ogen. ‘wat heb jij allemaal besteld??’ Was tikje over budget gegaan. Had keurig voor kleine duizend euro wijn gekocht. Hahahahahaha. Moest er aan denken toen we laatst deze fantastische Saint-Joseph van 2007 openden. Nog een van de overgebleven flessen van die dag. Wat een prachtwijn. Dik, stevig en geconcentreerd zwart fruit. Mooie kruidigheid en levendigheid. Zacht en mooi verpakte tannines. Wijn met veel body en structuur. Elegante houttoets. Zo’n wijn voor kleine slokjes. Waar ik de deurbel voor uitzet om volop van te kunnen genieten.

SJ

Brengt mij bij een interessante vraag. Is het zo dat hoe meer je weet van wijn, hoe duurder je drinkt? Wordt je snobistisch van meer wijnkennis? En, belangrijk, hoe ontstaat dat prijsverschil eigenlijk? Met mijn huidige kennis van wijn leuk om dat eens te besnuffelen.

Denk dat hoe meer je weet van wijn hoe meer je proeft. Omdat je beter hebt geleerd waar te nemen. En dit ook te kunnen benoemen. Dan kan je dus ook meer facetten ontdekken in een slok wijn.  De duurdere wijnen zijn doorgaans wat complexer. Dus daarom ook interessanter voor de beter onderlegde wijnliefhebber. Een simpele instapwijn is minder gecompliceerd en zal dan wat sneller gaan vervelen. Laatst met mijn proefclubje de proef op de som genomen. Iedereen moest van hetzelfde  huis de instapwijn en de prestige wijn meenemen. En alles blind proeven. Had het ze extra lastig gemaakt en de wijn overgegoten in blanco karaffen. Wat denk je? Feilloos hadden we ze allemaal goed. Wat een duidelijk verschil. Mijn Verdicchio wijnen bijvoorbeeld. De gewone  van 6,95 lekker fris, sappig. Met licht bittertje en prettig doordrinkbaar. De prestigewijn van 12,50 was veel voller. Honingtonen. Complexer en aromatischer. Terwijl het hetzelfde huis, hetzelfde gebied, dezelfde wijnmaker en dezelfde druif is. Het prijsverschil is verklaarbaar. Denk aan lagere rendementen per hectare. Minder sap maar geconcentreerder. Of oudere stokken. Idem dito. Of een specifiek heel klein stukje van de wijngaard. Waar dan de hellingshoek, afwatering en zonexpositie net perfect zijn. Maar de opbrengst heel laag. Of rijping op een nieuw houten vat. Hangt ook een prijskaartje aan. Of rijping op de dode gistcellen. Of er handmatig geplukt wordt of machinaal. Of er handmatig gesorteerd wordt of machinaal. Er zijn dus ontelbaar veel zaken die de prijs van een fles wijn bepalen. Uiteraard zal de naam op het etiket ook een rol spelen. Of de balans van vraag en aanbod.

Word soms beetje moe van al die budget wijndrinkers. Alleen maar op zoek naar pareltjes onder de 4 euro. Geloof mij. Die vind je niet. Onmogelijk! In een fles van 4 euro zit voor ongeveer 2 kwartjes wijn. prima voor de door-de-weekse slobber. Maar doe jezelf eens een plezier. Koop die duurdere wijn. Schenk in een goed glas en ga er rustig voor zitten. Vergeet niet de deurbel uit te zetten. Echt. Je proeft het verschil.

Terugkomend op mijn vraag. Ga je duurder drinken als je meer weet van wijn? Ja dat denk ik wel. Ik in ieder geval. Niet iedere dag. Daar zouden we failliet aan gaan. Maar zo af en toe een dikke fles uit de kelder halen is een feestje. Soms moet je jezelf dat gunnen.

Heb nog wat flessen liggen van deze Saint-Joseph 2007. Uitzicht op paar mooie avonden. Dan weten jullie alvast waarom ik niet op de deurbel reageer 😉

Door: Ella van Ella di Vino

image (5)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.