Afgelopen donderdag lieten we hier op Wijnbloggers het eerste deel van de serie Rode wijn maken van Jan Marten Cuperus van Cupido Wijnen zien, waarin Jan Marten vertelt over de selectie en het kneuzen van druiven. Vandaag gaat Jan Marten in op de analyses. Wederom een leuke video die zeker de moeite waard is om te kijken.
De eerste video vind je hier: Hoe maak je rode wijn? (video 1)
Het maken van rode wijn
Dit is de tijd dat men druk bezig is op de wijngaarden met het oogsten en het wijn maken. En nu de Suzukivlieg is waargenomen in Nederland, wordt er op de verschillende wijngaarden dan ook hard doorgeplukt.
Na het plukken worden de druiven van de steeltjes ontdaan (om onnodige tannines te voorkomen) alvorens ze de pers of het vat in gaan. Kneuzen, gisten, most allerlei termen die te maken hebben met het wijn maken. Maar hoe doe je dat nou? Hoe gaat het wijn maken in zijn werk? Jan Marten legt het uit in zijn tweede video…
Het maken van rode wijn in een infographic
In de onderstaande infographic zie je het gehele proces van het maken van rode wijn weergegeven. Van de druiven die aan de wijnstokken hangen, geoogst en geplukt moeten worden, naar het fermenteren in grote ketels om vervolgens de wijn te laten rijpen.
Daarna volgt een tweede gisting, (ook malolactische gisting, melkzuurgisting genoemd). Deze tweede gisting is het bacteriologisch proces dat (harde) appelzuren omzet in zachtere melkzuren. Rode wijn ondergaat vrijwel altijd een tweede gisting, omdat deze tweede gisting dus een gunstig effect heeft op de smaak van rode wijn. Appelzuren hebben een harde en uitgesproken smaak, terwijl melkzuur veel zachter overkomt.
Bij witte wijn is deze tweede gisting geen vaste regel, omdat bij witte wijn deze zuren de wijn vaak juist lekkerder en aantrekkelijker maken. (Hoe vaak proef je in witte wijn niet appel, een lekkere zure Granny Smith?)
Na deze tweede gisting wordt het bezinksel uit de rode wijn gehaald en is de wijn klaar om gebotteld te worden in de fles, om dan uiteindelijk in de fles in de winkel terecht te komen, waar de rode wijn door ons, wijnliefhebbers, gekocht kan worden.
Bron Infographic: Jelle de Roeck – WineFolley