Hoe Ilja Gort zijn wijn maakt…

Hoe Ilja Gort zijn wijn maakt op Chateau de la GardeWij van Wijnbloggers houden van wijn en dus ook een beetje van Ilja Gort. Ilja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer uit de Bordeaux die regelmatig babbelend over wijn op de buis te vinden is. Verder is Ilja Gort ook bekend van la Tulipe die de Nederlander massaal kopen bij Albert Heijn. Wij van Wijnbloggers volgen Ilja en we vinden het interessant om te weten hoe Ilja op zijn château druk bezig is met het maken van zijn La Tulipe-wijn en hoe hij de wijnoogst 2012 verwerkt…

Ilja Gort vertelt…

Hoe Ilja Gort zijn wijn maakt - Ilja Gort & druivenAlvorens deze aangrijpende gebeurtenissen prijs te geven, wil Ilja een misverstand ophelderen. Dikwijls wordt gedacht dat bij wijnmaken de keuze van het materiaal de stijl van de wijnboer reflecteert. Roestvrijstaal is hip, eikenhout oldskool. Dit is niet juist. Het is geen kwestie van of-of; een beetje wijnboer gebruikt beide.

Daar gaan we. Maar hoedt u, want de druiven die we een jaar lang in de buitenlucht hebben vertroeteld, worden nu blootgesteld aan een reeks onmenselijke behandelingen. Na de strenge selectie aan de sorteertafel op gezondheid en rijpheid, worden de overblijvende kwaliteitsdruiven opgesloten in roestvrijstalen cuves van 50 hectoliter.

Op elkaar liggend persen zij zichzelf uit door hun eigen gewicht. De gistbacteriën die op de druivenschilletjes leven, hebben een jaar lang gewacht op dit moment van zwakte. Vraatzuchtig grommend storten ze zich op de argeloze druiven. Met miljoenen tegelijk doen ze zich tegoed aan de suiker in het druivenvruchtvlees, die zij vervolgens uitpoepen als alcohol.

Maar die rode merlot-rakkers geven zich niet zomaar gewonnen. Woest vechtend in het duister van de cuves bieden zij dapper weerstand. De temperaturen lopen op, de massa sap en schilletjes begint te schuimen en te borrelen en de cuves worden heet. Zo heet dat je het aan de buitenkant kunt voelen.

Deze strijd op leven en dood wordt ‘pre-fermentation’ genoemd, de voor-gisting. Wat er daarna gebeurt, is wreed. Op het sadistische af. Slurpers met een dunne ziel adviseer ik dan ook niet verder te lezen. Ga iets anders doen.

Hoe Ilja Gort zijn wijn maakt - het eerste sap

Hier komt ie, maar hou dit svp onder je pet want anders worden wij nog aangeklaagd door het Druivenbevrijdingsfront of de stichting Wakkere druif: hoe langzamer een gisting zich voltrekt, hoe meer fruitsmaak de wijn ontwikkelt. Die gisting kun je vertragen door het sap te koelen.

Daarom hebben wij de cuves voorzien van een koelsysteem. Terwijl achter het staal de strijd tussen de druiven en hun aanvallers onverminderd voortwoedt, brengen wij de temperatuur terug tot 4 graden C. Om de doodsstrijd van de druiven zo lang mogelijk te rekken.

Na ongeveer een week gaan we de cuves langzaam verwarmen. Heel geniepig tot net onder de 32 graden. Geen graadje warmer, want boven de 32°C sterven de bacteriën. Door deze onverwachte hulp winnen de bacto’s de veldslag en barst de echte gisting los.

Tijdens deze zieltoging van de druiven, zuigen we het sap onderuit de cuves en laten het van boven weer over de schillen vloeien. Deze zogeheten ‘remontage’ onttrekt nog meer fruit, meer kleur en meer tannines aan de schilletjes.

Hoe Ilja Gort zijn wijn maakt.. De wijn op het vatNa een reeks handelingen die ongeveer een week of zes inbeslagnemen, wordt de nieuwe wijn uit haar roestvrijstalen penitentie bevrijdt en wordt zij overgestoken op vaten van Frans eikenhout.

Daar, verlost van agressors als bacteriën, oenologen en een hangsnor met een petje, vindt zij eindelijk rust. In de tijdloze sluimering van de vatenkelder mag zij 12 maanden lang dromen, rijpen en heerlijk worden.

Ook fan van Ilja Gort? Bezoek zijn website of Fanpage en like hem eventjes.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.