Hoe champagne wordt gemaakt in een infographic

champagne-flessen
Plaatjes zeggen meer dan woorden. Oke het zijn eigenlijk daden, maar beeld komt daar ook wel erg dichtbij in de buurt. Vandaag hebben we een mooie infographic over het maken van champagne. Waarom? Omdat ik laatst las dat wij Nederlanders ten opzichte van vorig jaar maar liefst 20% meer champagne exporteren. Terwijl het stijgingspercentage op mondiaal niveau slechts 0,7% is. In de infographic van vandaag zie je hoe champagne gemaakt wordt. Overigens is de infographic, waarin je kunt zien hoe champagne gemaakt wordt, gemaakt door Jelle de Roeck voor WineFolley. Jelle de Roeck maakte ook de infographic over de rode en witte wijn. Bekijk de infographic goed en wie weet ben jij over een tijdje zelfs champagne aan het maken!

Hoe wordt champagne gemaakt?

Omdat niet iedereen extreem goed visueel ingesteld is voorzie ik de infographic uiteraard ook van commentaar. Zo komt alles samen en wordt het nog duidelijker. Dus allereerst; hoe wordt champagne gemaakt? De methode om champagne te maken is al erg oud, namelijk 300 jaar! Het productieproces mag enkel geschieden als men zich aan allerhande regels houdt.  Champagne is immers de koningin van de mousserende wijn, maar een mousserende wijn mag alleen de naam champagne dragen als ie ook echt uit de streek Champagne in Frankrijk komt. Hè jammer, kunnen we helaas geen officiële champagne gaan maken in de achtertuin. Niet gemaakt in de streek Champagne? Helaas, dan is het ook geen champagne. De Fransen zorgen er wel voor dat hun naam beschermd wordt, omdat dit samenhangt met de vele kwaliteitseisen waaraan zij moeten voldoen.

Omdat het proces aan zoveel eisen moet voldoen is het ook niet heel gemakkelijk te maken en te begrijpen. Dus doe je best! Omdat ik natuurlijk niet ga verzinnen hoe je champagne maakt heb ik de 9 stappen overgenomen van Winelife. Duidelijker kon ik het zelf niet maken.

1. BASISWIJN

Het maken van Champagne begint met het maken van een gewone stille basiswijn, die na de eerste gisting alcohol bevat.

2. ASSEMBLAGE

De belangrijkste stap voor het maken van een mooie Champagne is deze tweede, de assemblage. In deze fase worden de basiswijnen gemengd van verschillende druiven, herkomst, stijlen en leeftijd. De assembleur bepaalt in deze fase of het een wijn zonder oogstjaar wordt of en milésime, een wijn met wel een oogstjaar. Of misschien wordt het wel een rosé Champagne of een blanc de blancs (alleen witte druiven) en het kan ook nog een monocru (afkomstig uit één bepaald wijndorp) worden. Poeh wat een keuzes…

3. TIRAGE EN BOTTELEN

Nu kan de geassembleerde wijn samen met de liqueur de tirage (het geheim van de maker) op fles. Deze likeur bestaat uit een beetje basiswijn, suiker en gist dat resulteert in de tweede gisting.

4. TWEEDE GISTING

Op de fles vindt de tweede gisting plaats. Tijdens deze gisting van zes tot acht weken nemen de giststoffen de suiker op en zetten die om in alcohol en koolzuur.

5. RIJPEN

Nu moeten de flessen een tijdje horizontaal de kelder in om met een constante temperatuur van 12 graden in het donker te rijpen. En Champagne blijft minimaal 15 maanden liggen voordat hij wordt verkocht. Een millésimé zelfs minimaal 36 maanden. en voor de mooiste Champagnes zijn die perioden vaak nog langer. Nu begrijp je misschien de prijzen van de Champagnes.

6. REMUAGE

Het depot (xx) dat tijdens stap 4 & 5 ontstaat moet loskomen en in de flessennek zakken. Dit gebeurt door het stapsgewijs draaien en gelijktijdig kantelen van de flessen. Hier hebben ze een remueur voor die de flessen in houten rekken met ronde gaten, de pupitres, naar links en rechts draait en telkens een stukje rechterop zet. Een professioneel remueur kan ongeveer 40.000 flessen per dag keren. Maar tegenwoordig gebeurt het vaak machinaal. Het remuageproces duurt hierdoor nog maar één week in plaats van zes weken.

7. DÉGORGEMENT

Het depot moet nog uit de fels. Hiervoor gaan de flessennekken in een ijskoud bad van circa -27 graden waardoor het depot bevriest. Dan wordt de fles omgedraaid en de kroonkurk verwijderd. Door de druk van het koolzuurgas schiet het depot eruit.

8. DOSAGE

Hierna wordt de Champagne aangevuld met een mengsel van wijn en suiker. Deze liqueur de dosage, ook wel liqueur d’expédition genoemd, is het laatste eigen accent dat de wijnmaker aan de stijl van de wijn kan geven. Hiermee bepaalt hij namelijk de zoetheid van de Champagne, van extra brut tot doux.

9. KURKEN & RUSTEN

Tot slot komt de Champagne kurk op de fles met daarover heen een muselet en capsule. Na de rustperiode kunnen de flessen, voorzien van etiket, naar de Champagne liefhebber. Santé!

 De infographic – Hoe wordt champagne gemaakt?

how-champagne-is-made-infographic (1)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.