Rosé Hiriart Sobre Lias 2010

hiriart Sobre Lias 2010 - bodegaMet zijn intense, kersenrode kleur en het opvallende etiket trekt deze Hiriart Sobre Lías meteen de aandacht.

Deze Spaanse rosado komt uit het kleine dorpje Cigales, dat niet ver van het bekende wijngebied Ribera del Duero ligt. In dit familiebedrijf, Bodega Hiriart, maken ze al meer dan 250 jaar roséwijnen.

De Hiriart Sobre Lias 2010 is gemaakt van drie lokale druivensoorten: grootaandeelhouder tempranillo (ongeveer 70%) met garnacha en verdejo. Deze druiven komen van wijnstokken die gemiddeld 60 jaar oud zijn. Nadat van de met de hand geplukte druifjes wijn is gemaakt, ondergaat deze een rijping op eikenhouten vaten van 220 liter (barricas).

De aanduiding ‘Sobra Lias’ op het etiket, of ‘sur lie’ zoals ze dat in Frankrijk noemen, duidt erop de wijn tijdens het vergisten in contact blijft met de gistcellen die op de bodem van het vat neerslaan. Dit levert meer complexiteit in de smaak op.

Wat proeven we?

Wat treffen we aan in het glas?
Een mooie, fonkelende rosé met een intense, kersenrode kleur.

In de neus snuiven we zuivere, intense aroma’s op van rijp rood fruit zoals kersen en aardbeien, wat gedroogd fruit, ietwat bloemig, een drupje honing en tonen van cederhout.

In de mond in eerste instantie zacht, rond, een heel klein zoetje en mondvullend sappig. Daarna ontvouwt zich een volle body, met smaken van veel rijp, rood fruit en iets bloemigs, met op de achtergrond aangename houttonen. Deze wijn laat naast het volle, vlezige ook een zekere frisheid zien.

De afdronk is lang, vol, en laat je met elke slok nagenieten van het complete en complexe smakenpallet van deze heerlijke rosado.

Hiriart sobre lias 2010 etiketConclusie m.b.t. Rosé Hiriart Sobre Lias 2010

In april dit jaar proefde ik deze wijn voor het eerst op de wijnbeurs Grootse Wijnen van Kleine importeurs 2012 bij de stand van Los Sueños de Lo Capitán. Ik was meteen bevangen door de smaak. Kort daarna is deze rosé tijdens het concours Le Mondial du Rosé 2012 in Cannes onderscheiden met een gouden medaille. En dat is de Hiriart Sobre Lias 2010 méér dan waard!

Waar kopen we de Rosé Hiriart Sobre Lias 2010

De Rosé Hiriart Sobre Lias 2010 is verkrijgbaar bij: Los Sueños de Lo Capitán, importeur van Spaanse wijnen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.