Het verschil tussen echte sinaasappelwijn en sinaasappelwijn

sinaasappelwijnWanneer je sinaasappelwijn googelt, dan lees je veel verhalen over sinaasappelwijn die geen sinaasappelwijn zijn.

De verhalen die je daar leest over sinaasappelwijn, zijn eigenlijk verhalen over wijn van witte druiven waar ze sinaasappel extracten bijvoegen.

Die zogenaamde sinaasappelwijn is gemaakt van witte druiven waarvan het fruit geperst wordt tezamen met de schil van de sinaasappel. Dan wordt het gedurende 6 maanden in toegevoegde alcohol geweekt (macereren). Naargelang de wijnbouwer wordt de sinaasappelschil enkele dagen tot enkele maanden tezamen met de witte geperste druiven in contact gebracht. Daar krijgt de “witte” wijn zijn kleur.  Hoe minder contact, hoe lichter de kleur.

Echte sinaasappelwijn

De sinaasappelwijn van Principe de Azahar is compleet anders. Hier is de wijn gemaakt van 100% sinaasappels.

Ten eerste wordt het sap, verkregen door het persen van de sinaasappel, in grote roestvrije vaten gedaan, waar het minstens 24 maanden duurt alvorens de geperste sinaasappel zijn eigen natuurlijke alcohol aanmaakt.  Daarna giet men de wijn over in kleinere roestvrije vaten waar het nog 24 maanden in zijn eigen alcohol weekt (macereert). Daarna giet men de sinaasappelwijn in Amerikaanse eiken vaten waar ze naargelang de wijn 12 maanden tot 16 maanden “verouderen”. Om dan uiteindelijk op flessen te worden getrokken waar ze na nog 12 maanden pas in de verkoop gaan. Dus, als je alles optelt kom je algauw op 6 tot 8 jaar alvorens de sinaasappelwijn verkocht wordt !sinaasappelwijn 2De sinaasappelwijnen van Principe de Azahar zijn uniek in de wereld en gaan goed samen met patés en foie gras, kazen, visgerechten en zeevruchten. Ook bij zoete desserts waarbij chocolade en ijs wordt gebruikt is deze wijn uitstekend gezelschap.  Ook in marinades wordt sinaasappelwijn veelvuldig gebruikt.

Heeft deze wijn iets negatiefs ? Het is geen goedkope wijn, maar dat komt voornamelijk door het trage proces die deze wijn zo uniek maakt, alsook de 100% natuurlijke producten die hier worden gebruikt. Daarom worden deze sinaasappelwijnen verkocht in flessen van 25cl en 50cl.

Aan de andere kant, heeft sinaasappelwijn 1 groot voordeel buiten het feit dat hij erg lekker is en dat is zijn houdbaarheid. Sinaasappelwijn kan tot 20 jaar bewaard blijven. Ikzelf heb 3 maanden geleden een sinaasappelwijn geproefd waarvan de fles was geopend in november 2011!!! De smaak was subliem en daarom kunnen er flessen van 70cl tot zelfs Magnumflessen van 1750cl verkocht worden.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.