Het leven op een wijngaard in Andalusië

wijngaard andalusie - 1Nederlandse wijnboeren in Andalusië

Voor ons was het duidelijk we wilden niet oud worden in Nederland.
Meerdere redenen lagen daaraan ten grondslag. Ruimte, hectisch (werk)leven, beter weer, respect voor een ander, etc. Maar ja, waar dan wel? Al jaren hadden we ons hart verpand aan Australië. Diverse vakanties hebben we daar doorgebracht. Heerlijk en prachtig land, fijne mensen, ontspannen leven en niet onbelangrijk ze spreken er Engels. Helaas, konden we daar niet vinden wat we wilden en hebben we onze zoektocht verlegd naar Europa. Wel wisten we dat we een wijngaard wilden beginnen en daarvoor nodig is de zon. Frankrijk had niet onze voorkeur en zo zijn we uiteindelijk beland in Zuid-Spanje (Monda).

Goede voorbereiding op bezit van wijngaard

“Nu ging onze wijnkennis niet veel verder dan het drinken daarvan. Daarom hebben we ons in Nederland goed voorbereid op alles wat met het opzetten en beheren van een wijngaard te maken heeft en nodig is. En natuurlijk het wijn maken zelf.
Ook de Spaanse taal leren was een belangrijk onderdeel. Voor het laatste geldt uiteindelijk, dat de beste leerschool op de locatie zelf is en praten met de lokale bevolking. Maar ook dan loop je nog regelmatig tegen dingen aan zoals bijvoorbeeld de letters –a- en –o- aan het einde van een woord (meestal vrouwelijk of mannelijk) dat schept leuke/rare verwarring.
 Bijvoorbeeld dat je in een bar een bordje met ´caballo´ bestelt, terwijl je ´caballa´ bedoelt. Ofwel je vraagt om paard maar je bedoelt makreel. En dus nee, een merrie is geen ´caballa´ …

wijngaard andalusie - 2

Het leven op de wijngaard

Eenmaal aangekomen in november 2005, kwamen we vrij snel in contact met een jonge wijnmaker uit Montilla, provincie Córdoba (Bodega Marenas). Hij is onze leermeester geworden en onze steun en toeverlaat voor lessen, vragen, twijfels, etc.
Via hem hebben we ook de leverancier voor onze wijnstokken gevonden. We hebben een keuze gemaakt voor de Chardonnay druif, witte wijn, en voor de rode wijn de Merlot en Cabernet Sauvignon druif. Haha ja inderdaad Franse druiven … die vinden we nu eenmaal lekker.

Op de finca stonden alleen amandel- en olijfbomen. De olijfbomen zijn blijven staan (we maken ook onze eigen olijfolie), maar de amandelbomen zijn deels gerooid. Deze bomen hebben een niet zo´n lange levensduur als olijven en waren duidelijk aan hun einde.
Na het rooien zijn er terrassen gemaakt en in maart 2008 hebben we de druivenstokken gepland. In totaal hebben we 2150 planten.

wijngaard andalusie - 3Er staat nog geen bodega en we zijn erg lang bezig geweest een vergunning hiervoor te krijgen. Geduld hebben is een belangrijke eigenschap die je moet hebben als je in Spanje iets gaat beginnen en/of wonen! En dan te bedenken dat geduld niet mijn sterkste eigenschap is.

Op 10 september 2012 was het eindelijk zover en zijn ze begonnen met het uitzetten van de paaltjes daar waar de bodega gaat komen. We maken nu al wijn (700 flessen), maar als de bodega er staat zal dat aantal fors uitgebreid worden!
Elk jaar is het weer bijzonder en fijn om te zien dat de gesnoeide planten uitkomen en de knoppen zich ontwikkelen tot verse groene blaadjes. Dan volgt de bloei en gaan de druiven zich ontwikkelen tot ze zover zijn om geoogst te kunnen worden.
Het oogsten doen we met een variërende groep vrienden. Degene die zin heeft en kan komt ons helpen. Ook als B&B´s en hotels in onze omgeving gasten hebben die het leuk vinden, zijn ze van harte welkom.

Na de oogst gaan de ontsteelde en gekneusde druiven in de RVS vaten en volgt het proces van gisten; het omzetten van de suikers in alcohol. Daarna het laten rusten van de wijn in deze vaten, zodat de smaak zich verder kan ontwikkelen, tot het moment dat de wijn in de flessen gaat.
Wij doen alles op een natuurlijke wijze en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen.

En waar die naam REMSAMEN toch vandaan komt?
R(ené) en M(arjolijn) samen… Ooit ontstaan als e-mailadres toen je nog minimaal 8 posities moest hebben.
Geen moment spijt hebben we (gelukkig) van onze verhuizing. Het leven in Spanje geeft veel minder stress dan in Nederland.
Natuurlijk is het (fysiek) hard werken met een wijngaard, maar je krijgt er ook veel voor terug (en niet alleen wijn).

wijngaard andalusie - 4

Het gaat er hier heel anders aan toe dan in Nederland, maar daar hebben we voor gekozen en mopperen op het Spaanse systeem is dan ook geen optie (natuurlijk frustreert het weleens) en maken we er grapjes over. De voordelen winnen het ruimschoots van de nadelen. Er is waarschijnlijk geen enkel land in de wereld waar alles is en gaat zoals je zou wensen.”

BRON: Marjolijn Mooijman- Brouwer

vMarjolijn Mooijman- Brouwer woont in Andalusië en bezit een wijngaard.
Zij zet momenteel, samen met haar man René de Bodega Viña y Bodega Remsamen op.
De werkzaamheden zijn in volle gang.
Wijn is hun liefde, hun passie en… hun werk.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.