Het kaasplankje en het grote misverstand

Het kaasplankje en de keuze voor een wijnRegelmatig zie ik ze bij mij in de wijnwinkel. Beginnende en goedbedoelende gastronomen. Gaan lekker koken voor hun vriendin. Pakken uit met bio vlees en verantwoorde groentes. Daar moet natuurlijk een bijpassende wijn bij. Daar help ik ze graag mee. Leuke klanten zijn dat. Slurpen je informatie en je wijn op. Gaan tevreden de deur uit.

Een mooie wijn bij een kaasplankje

Lastig wordt het pas bij het nagerecht. ‘ Ik zoek een rode wijn bij een mooi kaasplankje ’. Prima, wat leuk. Welke kazen heb je op dat kaasplankje? En daar gaan ze dan scheef. Een romige brie, een blauwader, een jonge geit en een lopende stinkkaas. Tsja, dan heb je dus eigenlijk 4 wijnen nodig. Dat is een beetje teveel van het goede. Kazen onderling zijn namelijk net zo verschillend als een stukje zalm en een stukje tournedos. Een totaal ander smaakprofiel.

Een romige, vette en volle brie zet ik heel graag naast een dikke, houtgelagerde chardonnay. Het liefst zo eentje uit Chili of Argentinie. Waar de houtsplinters je glas uit springen. Een pittige, ziltige roquefort combineer ik met een zoete, witte dessertwijn. Een sauternes uit de Bordeaux. Of iets vergelijkbaars uit de Loire. Die zijn ook wat vriendelijker geprijsd. Die jonge, frisse en brokkelige geit zet ik naast een sauvignon blanc. Mag een elegante zijn uit de Loire. Maar kan ook prima een stuivende Nieuw Zeelandse zijn. Pas op met de honing bij de geitenkaas. Dan kan je wijn wat zuurder overkomen.

Ken je munster kaas? Ontzettende lekkere, stinkende lopende kaas. Klassiek en prachtig met een gewüztraminer uit de Elzas. Tikje zoet en extreem aromatisch en kruidig. Hmmmmm, ik proef het nu al!

Bij kaas drink je toch rode wijn?

Terwijl je dit leest zie ik je denken. ‘Maar bij kaas drink je toch altijd rood’. Soms wel. Niet altijd. Een rode bordeaux gaat uitstekend samen met harde, Hollandse kazen. Maar uiteindelijk zijn de witte wijnen en de iets zoete wijnen gastronomisch veel interessanter. Veel breder inzetbaar ook. Hoe komt dat? Rode wijn is soms een beetje drogend en stroef. Kaas is dat meestal niet. Kaas is vaak wat vetter en romiger. Gastronomisch zoek je graag de harmonie op tussen wijn & spijs. Vandaar de keus voor wit.

Maar ja, ga dat maar eens verkopen in de wijnwinkel. Heel voorzichtig en diplomatiek. Laat ik goedbedoelende, beginnende gastronomen hiermee kennismaken. Het begin is er!!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.