Help, geen kurkentrekker!

KurkentrekkersHet zat er al even aan te komen dat onze kurkentrekker het zou gaan begeven en gisteravond was het raak. De kurkentrekker weigerde dienst en brak. En tja daar zaten we… Vrienden op bezoek, lekker gekookt, tafel gedekt, wijnglazen op tafel, maar geen wijn…  Althans wel wijn, maar geen kurkentrekker om de fles wijn mee open te maken. Met de enorme hoeveelheid aan informatie die  op het internet te vinden is, hoefden we onze eigen creativiteit niet aan te spreken en vonden we zo’n 6000 video’s over hoe je een wijnfles kunt openmaken zonder kurkentrekker én natuurlijk de fles wijn open gekregen. 🙂

Een fles wijn openmaken zonder kurkentrekker

Eén video over het openen van een fles wijn zonder kurkentrekker wil ik jullie zeker niet onthouden. Het onderstaande filmpje is van Lifehack en laat 12 verschillende manieren zien waarop je een fles wijn kunt openen, variërend van het gebruik van een fietspomp tot het simpelweg gebruiken van een schroef (waar wij maar voor hebben gekozen).

Het ontstaan van de kurkentrekker

Heel, heel lang geleden bestond het probleem van het niet hebben van een kurkentrekker niet. Wijn zat gewoon nog in vaten dus daar was geen kurkentrekker voor nodig. Het probleem ontstaat pas, als men zo rond 1500 wijn in flessen gaat bewaren en men tegen het probleem aanloopt dat die flessen natuurlijk wel afgesloten moeten worden. Al snel ontdekt men dat kurk daar uitermate geschikt voor is. Kurk is een licht, elastisch materiaal, dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Kurk beschikt over de prettige eigenschappen dat het warmte-isolerend is, geen lucht doorlaat, sterk elastisch is (kan tot 35 procent van de oorspronkelijke grootte worden ingedrukt) en vochtbestendig is. De combinatie van de elasticiteit en vochtbestendigheid, maakt kurk tot een ideale afsluiter van wijnflessen.

Men ging dus over tot het gebruik van kurk als afsluiter van flessen wijn. De kurk, net iets groter dan de opening van de fles, sloot de wijnflessen perfect af. Eerst liet men een stukje van de kurk boven de fles uitkomen, maar omdat dit stukje (wat boven de fles uitstak) dan toch uitdroogde en afbrak, werd de kurk in zijn geheel in de hals van de wijnfles gestopt. Maar…. hoe maak je dan de fles open? (Herkenbaar 😉 ).

Kurkentrekker - prent

Uiteindelijk werd dan de kurkentrekker uitgevonden. Wie de uitvinder is, is niet bekend, maar wel is bekend dat het eerste patent op de kurkentrekker in 1795 in Engeland is aangevraagd door Samuel Henshall. In Frankrijk pas 30 jaar later. De eerste kurkentrekkers waren een soort lange schroef. Het idee om hier een lange schroef voor te gebruiken, was gebaseerd op een apparaat waarmee vastzittende kogels in een geweerloop werden verwijderd. Dit werkte ook goed voor het verwijderen van een kurk uit een wijnfles, al was het nog niet helemaal ideaal en moest deze lange schroef nog verder verfijnd worden. Wat ook gebeurd is, gezien de ontzettende veel verschillende kurkentrekkers waaruit we nu kunnen kiezen…

Bron: YouTube, Winery Chronicles

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.