Hamsteren met die wijn!!

Hamsteren die wijnWij, wijnliefhebbers hebben een probleem. Er dreigt een tekort aan wijn te ontstaan. Volgens zakenbank Morgan Stanley wordt er te weinig wijn geproduceerd om aan de vraag te voldoen. Met name de stijgende consumptie in China (en – in mindere mate – Amerika) en de dalende productie, in vooral landen als Frankrijk, Italië en Spanje, is hiervan de oorzaak. En dat is voor ons natuurlijk niet goed. Een tekort betekent natuurlijk dat het ook duurder wordt. En met alle accijnzen die de afgelopen tijd al zijn verhoogd, wordt een lekker flesje straks onbetaalbaar.

Crisis?!? Niet in de wijn…

Daar waar we op allerlei gebieden nog kampen met de crisis, is dat op het gebied van wijn allang niet meer zo. Wereldwijd ligt het niveau van de consumptie gelijk aan dat van 2008, met andere woorden we drinken nu weer evenveel wijn als in 2008. Met betrekking tot de productie van wijn is dat echter anders. Vorig jaar werd er wereldwijd zo’n 10 procent minder geproduceerd. En een stijgende vraag in combinatie met een dalende productie gaat natuurlijk een tekort opleveren met als gevolg dat de prijs zal stijgen.

Grootste wijnlanden

Frankrijk is als wijnproducent ondertussen ingehaald door Italië. Italië produceert net even iets meer wijn dan Frankrijk. Wel verdient Frankrijk meer aan de wijn, omdat de Franse wijnen duurder zijn dan de Italiaanse. De waarde van de Franse wijnexport ligt rond de 8 miljard, terwijl de waarde van de Italiaanse wijnexport rond de 5 miljard ligt.

Frankrijk blijft wel het grootste wijn drinkende land. In geen enkel land wordt meer wijn gedronken dan in Frankrijk. Al is China, evenals Amerika, wel bezig met een enorme inhaalslag. De Chinezen zijn vooral gek op wijnen uit de Bordeaux (de klinkende namen met enorme historie en status zijn geliefd), zijn bereid er flink geld voor neer te leggen en drijven daardoor ook de prijzen op.

Qua productie was het vorig jaar een slecht jaar voor de Fransen. De productie daalde vorig jaar met zo’n 30 procent. Maar ook de Fransen hebben dit jaar een goed seizoen gehad en dit jaar zal de productie, naar verwachting, terug op het oude niveau zijn.

Ook de mondiale productie is dit jaar weer een stuk hoger (hoogste niveau van de afgelopen 7 jaar), maar is daarmee niet voldoende voor de snel stijgende vraag.

Al met al is dit natuurlijk goed nieuws voor alle producenten en handelaren, maar voor ons liefhebbers wordt het hamsteren!!

Toch geen paniek….

Toch is er geen reden voor paniek, schrijft Sophie Song in haar artikel Chinese Wine Consumption At All-Time High, But No Global Shortage Expected. Er zal wijn genoeg zijn voor iedereen. De Chinezen zullen niet al onze flessen opkopen en opdrinken. De Chinese belangstelling voor wijn betreft een heel ander segment dan waar de meeste liefhebbers van ons zich in begeven én daarnaast groeit het aantal hectares in China waar wijnbouw op wordt gepleegd zo ontzettend hard, dat de Chinezen straks genoeg wijn in eigen land kunnen produceren om aan hun vraag te voldoen.

Maar toch… ik denk dat ik toch maar even ga hamsteren!!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.