Hamburgers & Wijn

Sideways-Movie-Dump-BucketOoit de film Sideways gezien? Een zeer onderhoudende film. Het gedoe van ‘de vriend’, die achter de vrouwen aan zit en heel plooibaar is (de cabernet sauvignon) vind ik een beetje vermoeiend, maar het getob van  ‘de wijnliefhebber’ (Miles, de pinot noir van het stel) is wel amusant. Miles is vervent tegenstander van de cabernet-druif en aanhanger van de verfijndheid van de pinot. Voorheen was iedereen in Californië Cab-of merlotdrinker, maar als gevolg van de film is half Amerika overgestapt op Pino Nwâr. Het schijnt dat het effect van de film op de verkoop ervan meetbaar is. Typisch is wel dat een van de grootste wijnen die Miles in de kelder heeft een Cheval Blanc 1961 is. Het is een Saint Emilion, gemaakt van vooral cabernet franc en merlot. Ook daarvan is Miles geen liefhebber. Dat de wijn bijzonder is weet hij echter wel. Maar wanneer maak je zo’n wijn open?

Volgens de nieuwe liefde van Miles moet je niet wachten op het goede moment. Het moment dat je hem open maakt is bijzonder.

Als er wijn gedronken moet worden bij hamburgers zou ik normaal gesproken kiezen voor iets Zinfandelligs. Het heeft sap, vulling en een kruidige zoetheid die op kan tegen de gezoete sausjes die over het vlees zijn uitgestort. Miles kiest er echter voor om zijn Cheval Blanc 1961 te drinken met een burger in de lokale hamburger-joint. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets klassieks als Cheval Blanc, zoiets ouds als 1961, overeind blijft bij een burger. Bij mij stonden nog twee wijnen open die over waren van een proeverij. Een zachte stijl Rosso di Montalcino van Ferrero en Francigeno, een blend van barbera, merlot en croatina uit de Altrepo Pavese. Beide wijnen deden het heel aardig bij de burger. Ze hebben redelijk wat restzoet, kruidigheid en rijp sap.

Hamburgers Reinder
Waarschijnlijk maakt Cheval Blanc 1961 het moment met de burger heel speciaal. Wellicht moet ik dat ook eens proberen. Tot die tijd volstaan boven beschreven wijnen echter uitstekend.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.