Grüner Veltliner: Oostenrijkse klasse

grüner veltlinerDe Grüner Veltliner druif kennen we allemaal van die lekkere, frisse, Oostenrijkse witte wijnen die we de laatste weken in de zomerzon hebben gedronken. Deze nationale trots kan naar eigen zeggen concurreren met de grote witte Bourgognes en andere wereldklasse wijnen.

Sommigen beweren dat de Grüner Veltliner al in de Romeinse tijd groeide, maar schriftelijk bewijs van het bestaan van deze druif stamt uit de 19e eeuw. Naar verluidt stamt de Grüner Veltliner af van de Traminer en de St. Georgen druif.

De Grüner Veltliner gedijt vooral goed ten noordwesten van Wenen in de gebieden Wachau, Kamptal en Kremstal. De Grüner Veltliner heeft een voorkeur voor löss grond (ook wel Limburgse klei genoemd) die in Europa met name voorkomt in Nederland, België en Oostenrijk. De Grüner Veltliner wordt massaal verbouwd in Oostenrijk met een aandeel van circa 30% in de totale wijnbouw. Daarnaast is hij terug te vinden in Hongarije (genaamd Zölt Veltlini), Tsjechië (Veltlin Zelene), Slowakije en last-but-not-least Nederland waar een aantal hectare is aangeplant.

De Grüner Veltliner heeft een lange rijpingsperiode en heeft veel zonne-uren nodig voordat de druif rijp is, dus meestal tot half oktober. De druif is gevoelig voor klimaat en bodemsoort, waardoor verschillende typen/stijlen bestaan: enerzijds de lichte, frisse, fruitige variant en anderzijds de krachtige, rijke variant met een hoger suikergehalte. Wijnen van de lichte variant hebben meestal een fijne zuurgraad en kunnen jong worden gedronken; de rijkere wijnen hebben vaak een pepertje in de smaak en kunnen langer worden bewaard.

De Oostenrijkse wijn van de Grüner Veltliner wordt voornamelijk op roestvrij staal gerijpt en heeft een aantrekkelijke balans tussen frisse zuren met minuscule koolzuurbubbeltjes en fruitige sappigheid met elementen van groene appels, citroen en paprika, aangevuld met wat kruidigheid en witte peper. Later kunnen daar nog tonen van amandel, honing en mineralen bijkomen. De Grüner Veltliner wijn is dus veelzijdig en wordt daarom vaak gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten.

Grüner Veltliner: Oostenrijkse klasse?

Jazeker. We hebben er nog te weinig geproefd om in onze Witte wijn top 10 te zetten, maar dat komt wel goed!

De redactie

Gerelateerde berichten

Riesling: prominente witte druif
Merlot: lekker rood?
Cinsault: rood of rosé?
Cabernet Sauvignon: moeder aller druiven?
Viognier druif: diva onder de druiven?

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.