Grüner Veltliner DAC Classic 2011 Klein

We drinken vandaag de Grüner Veltliner DAC Classic 2011 Klein omdat we daar gewoon zin in hebben. Oostenrijk begint bij ons een favoriet te worden en het aanbod is groot. Op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Wenen ligt in de Oostenrijkse provincie Nieder-Österrreich het wijnbouwgebied Weinviertel. Weinviertel is het grootste wijngebied van Oostenrijk (18.000 ha). Sinds een jaar of tien het gebied waar de Oostenrijkse kwaliteitswijnbouw plaatsvindt. Het mooie heuvellandschap heeft een klimaat dat tamelijk koel te noemen is en de bodem bestaat uit een relatief arme löss- en leemgrond, wat ideaal is voor een goede Grüner Veltliner. Julius Klein is een wijnproducent die met zijn familie woont in het dorpje Pernersdorf. De familie Klein maakt sinds 1788 wijn en al sinds 13 generaties heet de familievader Julius! Grüner Veltliners zonder houtrijping en vooral gebaseerd op de frisheid, kruidigheid en het fijne fruit.

Sinds enige tijd hebben ze in Oostenrijk een soort extra kwaliteitskwalificatie, de Districtus Austriae Controllatus (DAC’s), ingevoerd. Er zijn zeven gebieden aangewezen waar de wijnen voor zo’n kwaliteitslabel in aanmerking komen. Er gelden zoals gewoonlijk strenge regels en er zijn voorschriften voor druivensoorten, alcohol en smaakstijl. In elk DAC-gebied zijn specifieke druivensoorten voorgeschreven. Alleen deze druiven mogen voor de wijn gebruikt worden. Door proefcommissies worden regelmatig controles op de wijn uitgevoerd. Je mag immers als wijnproducent niet zomaar DAC op het etiket zetten. Het gebied van de Julius Klein is sedert 1 maart 2004 DAC.

Website: www.weingutklein.at

 

Wat proeven we?

We hebben natuurlijk al de Grüner Veltliner 2011- Weingut Diwald geproefd met een appel, wit fruit en een lichte kruidigheid (peper). Qua smaak gaat de “Klein” enigszins hetzelfde smaken. Op zich niet zo verwonderlijk want ze zijn familie. Lekker droog en fris en natuurlijk een zuurtje. Geen verschil, maar in de afdronk een licht zoetje wat in mijn ogen het verschil maakt.

 

Conclusie m.b.t. Gruner Veltliner DAC Classic 2011 Klein

Een prima wijn voor een prettige prijs tussen de 9  en 12 euro. De wijn maakt indruk maar nog niet bijzonder. Wel is het een echte restaurantwijn die je op de kaart moet hebben. Nog geen Top 20 wijn, maar wel lekker en makkelijk te combineren met diverse gerechten.

 

Waar kopen we Gruner Veltliner DAC Classic 2011 Klein?

 www.wijnvandedag.nl       (8,95)

http://www.jevin.nl              (10,75)

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.