Grk, Pošip en Vuguva: meenemen of in Kroatië laten?

Iedereen die wel eens in Kroatië is geweest weet dat je er lekkere wijn van inheemse druiven kan drinken. De druiven hebben onuitspreekbare namen als Malvazija, Grk, Teran, Pošip en hebben elk hun eigen, unieke smaak. Ik herinner me dat ik zeven jaar geleden, als kersverse wijnliefhebber, een geweldig rode wijn op een terras op Cres dronk. Ik ben de naam van de wijn allang vergeten. Volgens de ober kwam hij van een boer uit de buurt. Ondanks een milde zoektocht (want tja, een 18-jarige ligt toch liever op het strand) kwam ik de wijn nergens meer tegen. Terug in Nederland viel het me op dat er zelden een Kroatische wijn in de schappen te vinden is.

kroatieKroatische wijngebieden

De Kroatische wijngebieden zijn verdeeld in twee gebieden: de Kroatische binnenlanden en de Adriatische kuststrook.
In het oosten van Kroatië worden vooral witte wijnen geproduceerd. Vaak worden deze wijnen met de Sloveense wijnen geassocieerd, maar zijn nog net iets ruiger van smaak.
Naast de binnenlanden van Kroatië, staat ook de Adriatische kuststrook bekend om de productie van heerlijke wijnen. Hier worden naast de rijpere witte wijnen, ook rode druiven gemaakt.

Doordat de landschappen langs de kust verschillend zijn, krijg je verschillen in smaak. De wijnen die meer uit het zuiden komen, zijn krachtiger van smaak. Dit komt doordat de druiven hier op kurkdroge heuvels langs de kust staan. Ze moeten dus vechten voor elk druppeltje water wat ze kunnen krijgen! In het noorden zal je meer de rijpere wijnen tegenkomen.

Nederland

Hoe komt het toch dat deze vreemde druiven nog weinig in Nederland te krijgen zijn? Omdat Kroatië niet bij de EU hoorde? Omdat de wijn zó lekker is dat de Kroaten alles zelf opdrinken? Of omdat ze toch niet zo smaakvol zijn als ik me herinner? Dat ga ik de komende weken uitzoeken voor Vreemde Druif. Ik reis met logistiek stagiair Joris (die kan dan mooi de kaart lezen) in een busje langs grote en kleine wijngaarden, door het binnenland en langs de kust, op zoek naar een antwoord op de grote vraag: zijn de Kroatische vreemde druiven lekker genoeg om te gaan verkopen in Nederland?

Wordt vervolgd…

1 Reactie
  1. Deze wijn dronk ik al in 1984 toen ik daar op vakantie was ik heb toen al rondgebazuind dat het een super wijn was en ben dus blij om te horen dat er meer mensen zijn die deze wijn waarderen, in mijn smaakpapillen kan hier geen franse wijn tegen op en ook geen 3e wereld wijn.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.