De Grenache: een onmisbare druif?

Druif GrenacheDe Grenache is één van de meest gebruikte druiven ter wereld, vanwege z’n toepassing in zowel rode als rosé wijn. Qua naamsbekendheid loopt de Grenache echter ver achter op druiven als Cabernet SauvignonMerlot of Chardonnay. Dat komt omdat de Grenache vrijwel altijd gebruikt wordt in een blend van meerdere druiven, waardoor de naam Grenache eigenlijk nooit in de naam van een wijn terugkomt.

Waar komt de Grenache vandaan?

De Grenache of eigenlijk Garnacha is afkomstig uit Spanje en wordt ook in Frankrijk veelvuldig geteelt, met name in de zuidelijke wijngebieden. Australië is ook een grootverbruiker. Hij gedijt vooral goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor hij een hoog alcoholpercentage kan meegeven aan de wijn. De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Daarnaast kan hij een perfecte aanvulling vormen op andere druiven zowel vanwege z’n fruitigheid als kruidigheid: in combinatie met de Tempranillo worden fantastische rode wijnen gemaakt; een combinatie met de Cinsault zien we vaak in de rosé-grootheden uit de Provence.

Grenache: conclusie?

Conclusie? Kijkend naar onze top 20 wijnen zie ik hem maar liefst 3 keer in de Rode Wijn top-20 en 4 keer in de Rosé Wijn top-5 voorkomen. Tja, dus eigenlijk een heel belangrijke druif die we niet zouden willen missen!

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.