Grenache Noir of Garnacha Tinta?

grenacheDe Grenache Noir (Frans) of Garnacha Tinta (Spaans) is de meest aangeplante blauwe druif ter wereld, mede vanwege z’n toepassing in zowel rode als rosé wijn. Hoe komt het dan dat we de Grenache lang niet zo goed kennen als de Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah? Dat komt omdat de Grenache nogal vaak gebruikt wordt in een blend van meerdere druiven én omdat de Grenache veel verschillende namen heeft.

De Italianen en Spanjaarden hebben lang gewedijverd over wie de thuisbasis van deze grootse druif is. De Italianen beweren dat de Grenache uit Sardinië komt (onder de naam Cannonau) en de Spanjaarden beweren dat de noordoostelijke regio Aragón zijn thuisbasis vormt (onder de naam Aragones). Beiden leken aanvankelijk gelijk te hebben, maar gezien de vele varianten die in Spanje voorkomen, en niet op Sardinië, hebben de genetici geconcludeerd dat de Grenache toch echt uit Spanje komt. Maar dan wel onder de naam Aragones en vanaf 1678 ook onder de naam Garnacha en Garnacha Tinta.

De Grenache Noir rijpt pas laat in het seizoen en gedijt daarom goed in warmere en droge klimaten. Logisch dat de Grenache op grote schaal te vinden is in Spanje en in de Zuid-Franse wijngebieden Rhône, Languedoc en Provence. Buiten Spanje en Frankrijk zien we de Grenache vooral terug in Californië en Australië.

De Grenache Noir heeft vrij kleine druiven met een dikke, donkere schil en een hoog suikergehalte. Wijnen van de Grenache Noir bevatten daardoor een hoog alcoholpercentage. De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit), kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember) en een vrij lage zuurgraad.

De Spaanse Garnacha Tinta wordt vaak gebruikt om uitstekende mono-cépage wijnen van te maken; de Franse Grenache Noir daarentegen wordt zeer veel geblend met de Syrah, Mourvedre en Cinsault. Slechts in de bekende Franse rosé’s Tavel en Lirac mag de Grenache de hoofdrol spelen. De Garnacha Tinta delft dan weer het onderspit in de Rioja, waar hij slechts de tweede viool mag spelen naast of samen met de Tempranillo.

Dus Grenache Noir of Garnacha Tinta?

Hij komt uit Spanje, maar in Frankrijk staat de grootste aanplant. In Spanje worden veel meer Garnacha Tinta mono-cépage wijnen gemaakt en uit Frankrijk komen de lekkerste rosé’s. We houden het op een gelijk spel.

 

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.