Grenache en Muscat in de schijnwerpers

Grenache en Muscat in de schijnwerpersEind januari was Perpignan voor Grenache en Muscat even het centrum van de wereld. Het Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon (CIVR)organiseerde het 1e Internationale concours Grenaches du Monde en de 5e Rencontres Mondiales du Muscat.

Internationaal concours Grenaches du Monde

Een internationale wedstrijd met het thema Grenache. Zeven landen deden mee, waaronder Australië, Zuid-Afrika, Brazilië, Spanje, Frankrijk, Italië en Macedonië – met in totaal 364 ingezonden wijnen. De jury bestaande uit 80 personen (sommeliers, journalisten, bloggers, slijters, producenten) uit 10 verschillende landen had er een serieuze taak aan. Voor Nederland zat MV Lars Daniëls in de jury. Elk jurylid kreeg drie series van 6 tot 10 wijnen te proeven, gepresenteerd op kleur, appellatie en herkomst.

De mooiste Grenache wijnen komen uit Frankrijk

De internationale jury heeft 9 Grand Gold medals toegekend (wijnen met 92 – 100 punten), waarvan zeven voor Frankrijk met Rivesaltes (Vins Doux Naturels) van de wijnhuizen Château de Pena, Vignobles Dom Brial, Albera, Domaine Boudau en Domaine Rossignol, een Côtes du Rhône Villages (Domaine Le Plan Vermeersch) en een Maury sec (Maison Lafage). Spanje volgt met Terra Alta, Roqueta Origen Comercial en Italië met Cannonau di Sardegna en Azienda Vinicola Attilio Contini. Voor een totaaloverzicht van de toegekende medailles, zie www.grenachesdumonde.com.

Grenache en Muscat in de schijnwerpersBusiness doen op de Rencontres Mondiales du Muscat

Met 56 producenten van Muscat van over de hele wereld, 77 importeurs uit 27 verschillende landen en 1500 zakelijke afspraken, stond de Rencontres Mondiales du Muscat geheel in het teken van zaken doen. Dit jaar kwamen er meer aanvragen van buitenlandse importeurs binnen om deel te nemen. Er is een selectie gemaakt op basis van vraag en aanbod. Bedrijven uit de Languedoc-Roussillon, de Rhônevallei en Corsica kregen gezelschap van Griekse, Italiaanse, Spaanse, Australische, Braziliaanse en Uruguayse producenten van Muscat. ‘’De toekomst zal uitwijzen of ons werk vruchten afwerpt maar de eerste berichten zijn positief’’, volgens Eric Aracil (export manager CIVR).

Droge Muscat, wijn van de toekomst

In alle regio’s waar de Muscatdruif aangeplant is wordt droge Muscat gemaakt. Het is een wijn die over de gehele linie sterk aan populariteit wint. Tijdens een conferentie aan dit thema gewijd, werd voorzichtig geroepen dat het wel eens een wijn van de toekomst zou kunnen zijn.

– persbericht – 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.