Grand Crus d’ Alsace bij het kerstmenu dit jaar?

Grand Crus d’Alsace &  Forel met amandelen voor KerstGrand Crus d’Alsace: op en top feestelijk!

Wat komt er dit jaar op het Kerstmenu? Het eten is één ding, maar wat te denken van de begeleidende wijn? Een goede combinatie van gerecht en wijn zorgt voor een unieke smaakervaring. Probeer daarom eens een wijn uit de Franse Alsace: deze regio staat al heel lang bekend als een van de belangrijkste streken in Frankrijk wanneer het gaat om lekker eten en drinken. De buitengewone zorg die de Elzassers aan hun maaltijden en uiteraard hun wijnen besteden is legendarisch.

Alsacewijnen met een Grand Cru status komen van de beste bodems, deze wijnen moeten voldoen een aantal strenge kwaliteitscriteria. En op het etiket moeten het druivenras, het jaar en één van de 51 afgebakende buurtschappen vermeld staan. Overigens komen alleen de druivenrassen riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat hiervoor in aanmerking.

De Kerstmaaltijd wordt nog feestelijker met een aantal verschillende Grand Crus d’Alsace op tafel. Serveer bijvoorbeeld een Riesling Grand Cru d’Alsace bij forel met amandelen, een Pinot Gris Grand Cru d’Alsace bij Coq au Riesling en Gewurztraminer Grand Cru Vendanges Tardives bij het dessert. Kijk voor meer en andere recepten met wijntips eens op: www.smaakexperience.com.

Grand Crus d’Alsace &  Forel met amandelen voor KerstRecept: Forel met amandelen

Voor 4 personen

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten:

  • 4 forellen
  • zout, peper
  • 4 eetlepels bloem
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olie
  • 70 gram geschaafde amandelen
  • citroensap
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereiden

Wrijf de forellen in met zout en peper en rol ze door de bloem. Verwarm de olie en 20 gram boter in een anti-aanbakpan. Bak ze op middelhoog vuur in 8 à 10 minuten aan beide kanten goudbruin. Rooster in een droge koekenpan intussen de amandelen lichtbruin. Leg de forellen op een schaal. Veeg de anti-aanbakpan schoon met keukenpapier en smelt er de rest (30 gram) van de boter in. Roer citroensap, peterselie en geroosterde amandelen erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de amandeljus over de forellen.

Wijntip

Klassiek is de combinatie van forel met een rijke Riesling d’Alsace. Neem voor deze feestmaaltijd een Riesling van Grand Cru-niveau.

– persbericht –

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.