Graham’s Vintage Port: “The best of the best!”

Uit de Duoro-vallei in Portugal komt schitterend port

Vintage port is iets heel bijzonders. Serieuze portproducenten declareren slechts een paar maal per decennium een vintage. Dat doen ze alleen als de wijn van superbe kwaliteit blijkt te zijn en over ‘houdbaarheidspotentieel’ beschikt. Dat betekent dat men verwacht dat de wijn naarmate hij oudert steeds beter wordt.

Graham's Vintage Port 1994Het bewijs wordt echter pas na jaren geleverd. Een panel van 13 Nederlandse wijnkenners proefde een serie van 22 vintage ports van grote porthuizen uit 1994. Deze wijnen zijn dus gemaakt van druiven die 20 jaar geleden geoogst werden! Graham’s 1994 Vintage Port kwam in wijnmagazine Proefschrift als beste uit de proeverij en kreeg een uitzonderlijk hoog cijfer, namelijk een 10-. Graham’s laat hiermee zien daadwerkelijk tot de absolute top te behoren.

Graham’s is één van de grote merken in port en onderscheidt zich in kwaliteit. Op vijf verschillende wijngoederen wordt van de allerbeste druiven een topwijn gemaakt en met deze vijf ‘blends’ creëert de wijnmaker uiteindelijk de Graham’s Vintage Port.

Graham’s Port is onder andere verkrijgbaar bij Wijnkring wijnspeciaalzaken.

– persbericht –

Over Port

Port is een versterkte wijn, afkomstig uit Portugal. Het alcoholpercentage van port ligt tussen de 18 en 20 procent en is dus beduidend hoger dan het alcoholpercentage van wijn (9 tot 14 procent). Port is een zoetige, rode, witte of rosé wijn. In Europa mag alleen Port uit Portugal Port heten. Andere landen waar ook versterkte wijn wordt gemaakt, die te vergelijken is met Port zijn Australië en Zuid-Afrika.

Graham’s Port

De Portwijnen van Graham’s zijn allemaal gemaakt van druiven, die afkomstig zijn van 5 verschillende wijngaarden in de Duoro-vallei in Portugal. Elke wijngaard heeft daarbij zijn eigen unieke kenmerken in bodemsamenstelling of microklimaat.

De vijf wijngaarden van Graham’s

Quinta das Lages

Quinta das Lages is gelegen in de Rio Torto Vallei, één van de grootste sub regio’s van de Duoro én bekend om het produceren van enkele beste Vintage Ports ooit. Quintas das Lages is de enige wijngaard die niet in eigendom is van Graham’s. Sinds 1927 koopt Graham’s de gehele productie van deze wijngaard op, dus dat er nauwe betrekkingen tussen Quinta das Lages en Graham’s bestaat, moge duidelijk zijn. Port, gemaakt van druiven afkomstig van Quinta das Lages zijn over het algemeen lichter en kenmerken zich door hun aromatische karakter; bloemig en lichte hars.

Quinta da Vila Velha

Quinta da Vila Velha, gelegen op zuidelijke oever van de rivier en vooral op het noorden, brengt portwijnen met een hogere zuurgraad.

Quinta do Vale de Malhadas

Quinta do Vale de Malhadas, gelegen in de vallei van Duoro, en eveneens op het noorden, is een wijngaard waar weinig regen valt. Slechts 400 mm per jaar. Doordat de wijngaard op het noorden gelegen is, worden de wijnstokken beschermd tegen direct zonlicht, die middag op de dag veel en scherp is. De portwijnen afkomstig van Quinta do Vale de Malhadas kenmerken zich door: chocolade, bramen en zachte tannines.

Quinta do Tua

Quinta do Tua, eveneens gelegen in het hart van de Duoro op de noordelijke oever, is een wijngaard met veel oude wijnstokken met een lage opbrengst. Hierdoor is de port, afkomstig van deze wijngaard, minder elegant dan de andere portwijnen. De port, afkomstig van deze wijngaard, zijn meer rustiek, met een goede body en structuur.

Quinta dos Malvedos

Quinta dos Malvedos, is de eerste, oorspronkelijke wijngaard van Graham’s. Sinds 1890 in bezit en gelegen op één van de beste plaatsen in de Duoro-vallei. Port, afkomstig van Quinta dos Malvedos, zijn perfect uitgebalanceerd en verfijnd. Diepe aroma’s van de Cistus (zonneroosje), munt en eucalyptus en krachtige, rijpe en fluweelzachte tannines met een grote complexiteit van zwart fruiten, kenmerken de port van Quinta dos Malvedos.

Bron: Graham’s

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.