Graham’s Vintage Port 2011 bij Vermeer

Eerder deze maand presenteerde Graham’s Port bij Restaurant Vermeer in Amsterdam de recent gedeclareerde Vintage 2011 aan een select gezelschap van wijnschrijvers. Uitzonderlijke wijnen, geweldige gerechten en indrukwekkende combinaties door het team van Restaurant Vermeer maakten het tot een bijzondere bijeenkomst.

Grahams

Graham’s Port staat bekend als producent van de allerbeste vintage ports. Een reputatie die bevestigd en onderstreept wordt door deze meest recente declaratie. ‘Voor goede vintage port heb je in de winter regen nodig,’ aldus Euan Mackay, verkoop directeur bij Symington Family Estates, waar Graham’s Port toe behoort. ‘Zowel in de aanloop naar als tijdens de oogst waren de weersomstandigheden perfect voor klassieke vintage port. De kwaliteit van de wijn is bovendien zo uitzonderlijk omdat we nu profiteren van de wijnstokken die in de jaren tachtig op onze quinta’s werden aangeplant.

  • Het karakter en de kwaliteit van Graham’s Port wordt gedragen door vijf categorie A quinta’s die door hun verschillende ligging en terroir elk hun unieke bijdrage leveren aan de karakteristieke Graham’s stijl. Op iedere quinta wordt een topblend gemaakt en door de diversiteit van deze vijf wijnen kunnen de wijnmaker en zijn team een waar kunstwerk creëren.
  • Quinta dos Malvedos – Graham’s meest belangrijke quinta met wijngaarden op het zuiden, levert 35% van de 2011 blend en produceert volle, rijke, complexe wijnen met een bloemig karakter, waarin eucalyptus en mint.
  • Quinta do Vale de Malhadas – tegen de Spaanse grens, levert 19% van de 2011 blend en zorgt, door de stevige tannines en geconcentreerde aroma’s, dat de wijn lang kan ouderen.
  • Quinta da Vila Velha – met wijngaarden op het westen, die optimaal profiteren van de late middagzon. De wijnen hebben aroma’s van bloemen (zonneroos, viooltjes) en in de smaak diep rood fruit en pure chocolade. Levert 18% van de 2011 blend.
  • Quinta do Tua – ligt ietsje verder stroomopwaarts voorbij Malvedos aan de monding van de rivier Tua, levert 16% van de 2011 blend. De wijnstokken op de bekende stenen terrassen leveren wijnen met grote concentratie en structuur met tonen van cassis en zwarte kersen.
  • Quinta das Lages – hoewel het kleinste aandeel in volume (12%), toch heel belangrijk voor de 2011 blend. De quinta ligt in de Rio Tortovallei waar een warme wind waait en levert elegantie, complexiteit en uitgesproken aroma’s van viooltjes aan Graham’s Vintage Ports.

VermeerPort en spijs imponeren

Inspirerende gerechten van Christopher Naylor werden door Niek Beute en Simon Veldman gecombineerd met verschillende portwijnen. De Graham’s 30 Year Old Tawny deed het fantastisch bij de Morieljes met ijskruidsaus, ‘lady blue’ panna cotta, knolselderijpuree en jus. Vervolgens een bijzonder verrassende combinatie van Zeeuwse platte 0000 met rodekoolsap en tonicwater bij Graham’s Six Grapes. Ook de Graham’s 20 Year Old Tawny kreeg een geweldige partner: Kalfszwezerik geglaceerd met kalfsjus, wortel en chermoula, verse amandel en schuim. En last but not least: het dessert van Aardbeien met gemarineerde bietjes, bevroren biet, munt en olijfolie-ijs werd begeleid door de fantastische Graham’s Vintage Port 1983.

Het bewijs dat port een volwaardige gastronomische wijn is, werd hiermee wederom geleverd.

Graham’s Portwijnen worden in Nederland via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de ruim 100 leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring, www.wijnkring.nl.

Kijk ook eens op: www.grahams-port.com, malvedos.wordpress.com, www.thevintageportsite.com

Bron:TOT Public Relations : www.totpr.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.