Goede wijn, slechte wijn en waarom ik nooit meer een flesje cadeau krijg…..

goede wijn - slechte wijnDat is het enige jammere van vinoloog zijn. Dat je dus geen flesjes wijn van vrienden meer cadeau krijgt. Waar ik vroeger bij etentjes en verjaardagen nog leuk kon scoren. Want ik stond bekend als liefhebber. Nu ben ik professional. Dan krijg je bloemen of chocola. Ook leuk hoor. Maar wel even wennen. Denk dat ze bang zijn met de miskoop van de eeuw aan te komen. Of dat ik elk nipje wijn uitgebreid ga analyseren. Of dat ik alleen maar high-end dure slokken neem. Niets is minder waar.

‘Slechte wijn’

Natuurlijk bestaan er ‘slechte wijnen’. Dan denk ik aan extreem hoge opbrengsten per hectare. Van dat dunnige sap krijg je dan. Wijn uit hele warme landen en vruchtbare vlaktes. Hetzelfde verhaal. Van wijn die met suiker aangezoet is word ik ook niet vrolijk van. Heb ook wel eens een chardonnay geproefd met extreem veel neppige houtsmaak. Afschuwelijk. Alsof ik een hapje uit de eettafel nam. Voor mijn gevoel zijn dat dan ‘slechte wijnen’. Die uit balans zijn. Maar verder?

Een goed moment voor elke wijn

Er is voor elke wijn een goed moment. Als ik met vriendinnen op het strand zit. Lekker met m’n voetjes in de zee. Dan hoef ik geen complexe, uitgesproken en nuffige witte bordeaux. En naar een dikke, houtige bourgogne staat mijn hoofd dan ook niet. Waar ik wel zin in heb? Een gekoelde, frisse en laag alcoholische witte. Misschien zelfs met een heel klein bubbeltje er in. Pétillant noemen ze dat. Mag best een vinho verde uit de supermarkt zijn. Heerlijk om zo weg te slobberen. Een niets-aan-de-hand wijn.

Maar stel dat ik een mooie zalmmoot gemaakt heb met een fijne roomsaus. Aan een prachtig gedekte tafel. Mag ook best met dezelfde vriendinnen. Dan heel graag iets anders. Een fijne dikke, vettige witte bourgogne alstublieft. Heerlijk om heel lang aan te snuffelen. Langzaam je glas leegnippen. Alle aandacht voor het eten en de wijn. Dat is wat ik bedoel. Echt slechte wijnen zijn er niet zo heel veel. Als je maar de juiste wijn op het juiste moment schenkt. En het juiste gezelschap doet ook wonderen. Ben binnenkort weer jarig. Zal mij benieuwen wie het aandurft. Voor mij een flesje mee te nemen. Kom maar op!

wijn verjaardag

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.