Nu de donkere dagen voor Kerst zijn aangebroken, is de behoefte aan warmte groter. Lekker warm bij de kachel met een kop thee of lekker een glas glühwein. Maar wat is glühwein eigenlijk precies en hoe maak je het nu eigenlijk?
Wat is glühwein?
De letterlijke vertaling van glühwein is gloeiwijn. Het is een warm, alchoholisch drankje wat vooral in de periode voor kerst wordt gedronken. Het wordt vaak op kerstmarkten geschonken en ook vind je bij de ijsbanen soms een tentje waar je, naast warme chocolademelk, glühwein kan krijgen om weer een beetje warm te worden. In Nederland wordt glühwein ook al vaak in de periode rond Sinterklaas gedronken (bisschopswijn). Maar het is niet helemaal hetzelfde. Bisschopswijn wordt met sinaasappel gemaakt en in glühwein hoort citroen. Eeuwen geleden werd het al door de Romeinen gedronken in de vorm van de Conditum paradoxum, een oude gekruide Romeinse wijn. Voor de lijn is glühwein niet een echte aanrader, want per 100 ml zitten er zo’n 103 calorieën in!
Hoe maak je glühwein?
Om glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met verschillende specerijen en citroen. Eventueel wordt de glühwein gezoet met suiker of honing. Bij het maken van glühwein mag je het niet laten koken. Als het kookt, vervliegt de alcohol en dat is niet de bedoeling. Je kunt glühwein ook kant en klaar kopen, maar het is veel lekkerder om het zelf te maken. Moeilijk is het niet.
Recept glühwein
Voor het maken van glühwein vind je op het internet een grote hoeveelheid aan recepten. Ik maak het meestal volgens onderstaand recept:
Benodigheden:
- ½ liter water
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 3-4 pimentbessen (of pimentpoeder)
- 1 fles (lekkere) rode wijn
- 250 ml port
- 1 el suiker
- 2 citroenen
Bereidingswijze
Zet de ½ liter water op samen met 1 kaneelstokje, de 6 kruidnagels, de citroen (in partjes) en de pimentbessen of het pimentpoeder. Breng dit aan de kook. Zodra het kookt nog een minuut of 20 zachtjes laten pruttelen. Schenk het vocht door een zeef zodat je de kruiden er uit zeeft. Voeg na het zeven een lekkere fles rode wijn bij, gevolgd door 250 ml port en 1 el suiker. Dan alles goed mengen en het versieren met een stukje citroen. Heet serveren! (eventueel kun je de glazen eerst voorverwarmen in warm water).
Witte Glühwein
Dit jaar maak ik een keer witte glühwein. Ik heb het nog nooit eerder geproefd en gemaakt, maar een goede bekende gaf mij dit recept van haar Duitse grootmoeder en raadde het ten zeerste aan.
Het recept:
Pers 2 sinaasappels uit en doe dit samen met één liter witte wijn (op kamertemperatuur) in een pan. Voeg een (flinke) scheut rum toe en verwarm het dan in zijn gehaal. Ook hier geldt: het mag niet koken! Als het kookt, voeg je kaneelpoeder, kruidnagels, piment en steranijs toe en breng je het op smaak met bruine suiker en vanillesuiker. Het is belangrijk om de hele tijd goed te blijden roeren. Deze witte glühwein moet echt goed heet gedronken worden.
Heb jij een lekker recept om glühwein te maken, mail het dan naar info@wijnbloggers.nl.
klinkt goed, echter glazen voorverwarmen in warm water? lijkt me een knullige oplossing, beter heet water in de glazen gieten om de glazen te verwarmen.
in het eerste stukje text stelt u het mag niet koken ( vervliegen alcohol), bij de bereidings wijze zegt u breng dit aan de kook en laat het zachtjes pruttelen ?
Hoi Cor,
Als ik het recept lees worden de specerijen gekookt, en daarna de wijn en port toegevoegd na het zeven. Na het toevoegen van de wijn mag het niet meer koken.