Glühwein; snel en eenvoudig om te maken

Glühwein - makkelijk en simpel. Een recept!Regen, harde wind, storm, mist, sneeuw, hagel, ijzel…. niet de allerlekkerste weertypes die we in november en december tegenkomen. Echt weer om je op te warmen bij de kachel met een lekker kop thee, warme chocomelk of lekkere beker gloeiende glühwein. Hmmm, lekker Glühwein. Dan ben je zo weer warm.!

Natuurlijk kun je naar de supermarkt gaan en daar kant en klare Glühwein kopen, maar het is veel leuker om het zelf te maken én nog vele malen lekkerder ook. En als je het zelf maakt, ruikt je huis ook nog eens heerlijk.

Hoe maak ik lekkere Glühwein?

Smaken verschillen. Wat de één lekker vindt, vindt de ander nu juist weer niks aan. Daarom een basisrecept, waarmee je naar hartenlust van alles en nog wat kan toevoegen wat jij lekker vindt. Brouw je een lekker mengseltje, schroom dan niet om jou recept hieronder in de comments achter te laten. Wij van Wijnbloggers houden wel van lekkere dingen uit proberen. Of dat nu wijn is of Glühwein… 😉 Maar goed een basisrecept voor Glühwein dus…

Basisrecept Glühwein

Om dit recept voor Glühwein te kunnen maken, heb je de volgende Glühwein ingrediënten nodig:

 • 1 fles rode wijn (of meer als je meer wilt maken)
 • 4 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje
 • 1 schoongeboende citroen
 • 2 eetlepels suiker

Overigens als je de schoongeboende citroen vervangt door een schoongeboende sinaasappel dan heb je Bisschopswijn! Een beetje nootmuskaat erover en smullen maar!

De bereiding van Glühwein

Pak de schoongeboende citroen en kerf deze citroen op vier plaatsen in, zodat je de kruidnagels gemakkelijk in de citroen kunt steken. Open de fles wijn en schenk deze leeg in een pan en voeg daar de citroen met kruidnagels, het vanillestokje en de 2 eetlepels met suiker aan toe. Laat de wijn rustig opwarmen en laat de wijn zeker niet koken! (Als de wijn kookt, verdampt de alcohol!) Laat de wijn (etc.) vervolgens nog een kwartier tot een half uur op laag vuur pruttelen. Neem de pan van het vuur en giet de Glühwein door een zeef en klaar is Kees. Lekker warm serveren!

Tips!

 • Gebruik bij het maken van Glühwein liever geen aluminium pan om te voorkomen dat je Glühwein een metalige smaak krijgt.
 • Wil je je Glühwein serveren in een glas. Let dan op en verwarm het glas voor, ander zou het kunnen gebeuren dat je glas uit elkaar springt, zodra je de hete Glühwein er in schenkt.

Lekker variëren met Glühwein!

Vind je het bovenstaande basisrecept echt veels te basic (tips hoor ik graag!) dan heb ik een aantal variatietips voor je!

 • Gebruik zowel citroen als sinaasappel voor meer smaak
 • Lekker een scheutje port er bij of cognac; geeft ook weer een andere smaak
 • Gebruik in plaats van de schoongeboende citroen/sinaasappel alleen het sap van de citroen of sinaasappel
 • Voeg steranijs toe
6 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.