Glas wijn tijdens zwangerschap niet slecht

glas wijn zwangerschapVrouwen, die tijdens hun zwangerschap een glaasje wijn per week drinken, hebben niet meer kans op kinderen met een cognitieve of gedragsproblemen dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap een glas wijn laten staan. Althans dat suggereert een nieuw onderzoek.

Onderzoek glas wijn drinken tijdens zwangerschap

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zwaar drinken tijdens de zwangerschap gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. In dit nieuwe onderzoek, gepubliceerd in BJOG, wilden de onderzoekers naar de effecten van een laag alcoholgebruik, zoals een glas wijn, tijdens de zwangerschap.

Voor dit onderzoek werden meer dan 10.000 zeven-jarigen onderworpen aan cognitieve testen en werden hun ouders en leerkrachten geïnterviewd of gevraagd een vragenlijst in te vullen. Hieruit bleek dat kinderen van lichte drinkers, 2 glazen wijn of minder per week, lagere scores op het gebied van gedragsstoornissen haalden dan kinderen van moeders, die tijdens de zwangerschap niet gedronken hadden. Ook bleek dat de kinderen van lichte drinken hogere cognitieve testscores voor lezen, wiskunde en ruimtelijke vaardigheden haalden. Vooral jongens van moeders die tijdens de zwangerschap kleine hoeveelheden alcohol binnenkregen, blijken significant beter te kunnen lezen en over betere ruimtelijke inzichten te beschikken.

In this large, nationally representative study of seven-year-olds, there appeared to be no increased risk of a negative impact of light drinking in pregnancy on behavioural or cognitive development.”, aldus de onderzoekers.

Volgens Prof. Yvonne Kelly, mede-onderzoeker lijkt er geen verhoogd risico op negatieve effecten op gedrags-of cognitieve ontwikkeling in zeven-jaar-oude kinderen als er sprake is geweest van licht alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Maar ze geeft ook aan dat er nog veel meer kennis nodig is over hoe de omgeving het gedrag en de intellectuele ontwikkeling van kinderen beïnvloedt en hoewel zij deze kinderen de eerste zeven jaar van hun leven hebben gevolgd, is verder onderzoek nog nodig om te zien of er ook na deze zeven jaar geen nadelige effecten optreden.

Bron: BJOG, Guardian

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.