Glas wijn zwangerschap zorgt voor gehoorzame kinderen?

glas wijn zwangerschapZorgt een wekelijks glaasje wijn voor kinderen die zich beter gedragen? Volgens een nieuw onderzoek wel. Vrouwen, die gemiddeld één fles wijn per maand drinken tijdens hun zwangerschap, krijgen kinderen die zich beter gedragen, blijkt uit een nieuw Deens onderzoek. Deze kinderen blijken zich emotioneel en gedragsmatig beter aan te kunnen passen dan kinderen, wiens moeder geen druppel wijn tijdens de zwangerschap heeft genuttigd. Het klinkt een beetje als een broodje aap-verhaal… Is het echt het maandelijkse flesje wijn tijdens de zwangerschap die hier voor zorgt?

Eén glas wijn per week heeft gunstige uitwerking

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door psycholoog Janni Niclasen van de Universiteit van Kopenhagen, bleek dat de kinderen van vrouwen die 90 eenheden wijn (dus iets meer dan een glas per week gedurende de gehele zwangerschap) gedronken hadden, zich op 7 jarige leeftijd beter gedroegen.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd tussen 1996 en 2002, werden 100.000 zwangere Deense vrouwen op 3 verschillende moment ondervraagd over hun gebruik van alcohol. Twee keer tijdens de zwangerschap en één keer als hun baby zes maanden oud was. 7 jaar later werden 37.000 vrouwen, die deze 3 interviews hadden afgelegd, nogmaals ondervraagd.

Niet het wekelijkse glaasje wijn, maar levensstijl is de key

Niclasen benadrukt dat dit geen uitnodiging moet gaan vormen om tijdens de zwangerschap ineens een glas wijn te gaan drinken. Het gunstige effect van het glas wijn heeft meer te maken met de levensstijl van de moeder. De vrouwen, die een glas per wijn dronken, bleken over het algemeen goed opgeleide en gezonde vrouwen te zijn, die er een gezonde levensstijl op na hielden.

Kortom, eigenlijk is het drinken van het glas wijn tijdens de zwangerschap dus niet de reden van de uitkomst van het onderzoek. Het gaat om de levensstijl van de zwangere vrouwen, waarbij het al gewoon is dat zij regelmatig een glaasje wijn drinken.

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan hoe dan ook schadelijk zijn en is het veiliger om niet te drinken tijdens de zwangerschap!

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.