Glas wijn op? Laat je rijden… Vooral als je wat ouder bent

glas wijn rijvaardigheidMet één glas wijn op achter het stuur kruipen, is niet aan te raden voor oudere wijnliefhebbers. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Voor het onderzoek werden de effecten op de rijvaardigheid van verschillende leeftijdsgroepen getest en bleek dat de rijvaardigheid van 55+-ers na het drinken van een glas wijn sterk daalde in vergelijking met de rijvaardigheid van jongere mensen.

Glas wijn en rijvaardigheid

Dat alcohol invloed heeft op de rijvaardigheid, dat weten we natuurlijk al langer. Voor dit onderzoek werd er gekeken naar welk effect bepaalde hoeveelheden (maar niet meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid) alcohol had op de rijvaardigheid van verschillende leeftijdsgroepen. De deelnemers werden opgedeeld in twee leeftijdsgroepen, waarbij de leeftijd bij de ene groep lag tussen de 25 en 35 jaar en bij de andere groep tussen de 55 een 70 jaar. Beide groepen moesten na het nuttigen van verschillende hoeveelheden alcohol een simulatietest afleggen, waarbij er drie mijl over een kronkelende landweg gereden moest worden.

De eerste keer werd de rit zonder alcohol afgelegd, vervolgens nog een keer na het diner met een lekker glas wijn. Tijdens de rit kwamen de bestuurders overigens bijna nooit een tegenligger tegen en werd er echt gekeken naar de plaats op de weg en het rijden met een constante snelheid. Jongeren bleken veel beter in staat om een constante snelheid aan te houden en daarbij ook nog eens in het midden van de rijbaan te blijven rijden.

De onderzoekers vinden het verassend dat de rijvaardigheid van jongeren niet werd beïnvloed door het nuttigen van alcohol, maar wijzen er op dat deze simulatietests niet bewijzen dat jongeren, die (kleine hoeveelheden) alcohol op hebben ook daadwerkelijk veiliger op de echte weg zijn. De onderzoekers wilden met hun onderzoek vooral kijken naar de combinatie van het drinken van alcohol en de veroudering van de autobestuurders.

Bron: DailyMail, Psychopharmacology 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.