Alexander de Grote vergiftigd door een glas wijn

alex de grote vergiftigde wijnWijn is, volgens  dr. Leo Schep van de Universiteit van Otaga (Nieuw-Zeeland), de mogelijke oorzaak van de dood van Alexander de Grote. De wetenschapper  doet een poging  het grote mysterie dat rond de dood van Alexander de Grote hangt te ontrafelen.

Men is al jaren verdeeld over de doodsoorzaak van Alexander de Grote, die in juni 323 voor Christus stierf op 32-jarige leeftijd. Was het Malaria, een SOA, of een vergiftiging? Sommigen zijn er van overtuigd dat Alexander een natuurlijke dood stierf, maar anderen beweren dat er een samenzwering was om Alexander tijdens een banket om het leven te brengen.

Vergiftigde wijn van nieskruid

Dr. Leo Schep vermoedt dat degene die Alexander heeft vergiftigd, wijn heeft gemaakt van een onschuldig ogend Nieskruidplantje. Gifsoorten als arsenicum of strychnine zijn volgens dr. Schep niet gebruikt, omdat de dood sneller intreedt bij het gebruik van deze middelen. Dit nieskruid werd overigens door Alexander zelf (overmatig) gebruikt om over zijn liefdesverdriet heen te komen.

De naam nieskruid komt van de medicinale toepassing van het kruid. De gedroogde en tot poeder vermalen wortels zorgen bij het opsnuiven dat er flink geniesd moet worden. De wortel is zeer giftig door het aanwezige helleborine en heeft een bittere smaak. Verdere aanwezige gifstoffen zijn saponine en protoanemonine.(Wiki) Nieskruid of Helleborus kan worden gebruikt om een giftige wijn te maken. In het oude Griekenland werd nieskruid gebruikt voor het opwekken van braken.

nieskruid giftige wijnDat Dr. Schep vermoedt dat nieskruid is gebruikt om Alexander te vergiftigen, heeft vooral te maken met het aantal dagen dat hij nodig had om te sterven. Het duurde 12 lange, martelende dagen! 12 dagen waarop Alexander de Grote niet meer kon lopen en praten, voordat hij overleed. Andere gifsoorten zouden veel sneller tot zijn dood hebben geleid, aldus dr. Schep.

Volgens de theorie van dr. Schep is er dus nieskruid aan de wijn zijn toegevoegd. Nieskruid is weliswaar heel erg bitter, maar waarschijnlijk is Alexander de Grote tijdens zo’n feestelijk banket toch te dronken geweest om dit te kunnen proeven.

Bron: The New Zealand Herald

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.