Gérard Bertrand: Rivesaltes Vintage 1989

gérardDe laatste les van mijn SWEN 3/SDEN 3 (geen enkel idee waarom ze steeds die benaming veranderen maar oké) werd op een bijzonder manier afgesloten. We mochten een glas nuttige van de Gérard Bertrand, Rivesaltes Vintage 1989. Alleen het jaartal zorgde al voor een vreugdedansje. Deze wijn is 2 jaar ouder dan ik zelf ben. Dat maakt het al een ervaring op zich.

Rivesaltes is een versterkte zoete Franse dessertwijn uit de Rousillon. Het is een vin doux naturel. De suikers in de druiven worden vergist tot alcohol, het proces wordt vervolgens gestopt om de restzoet te behouden en alcohol toe te voegen tot het juiste percentage bereikt is. Ten zuiden van Frankrijk ligt de Languedoc- Rouisillion tegen de Pyreneeën aan. De wijn is gemaakt van de druif Grenache Noir. Het is een beschaafde, licht zoete en zeer complexe wijn. De wijn zal smaken bij zowel zoete als minder zoete nagerechten.

En dames en heren de wijn wordt ook graag gedronken bij blauwkazen en eendenlever. Wat een geluk dat temidden van mijn leuke groep cursisten ook een kaas specialist aanwezig was die de lekkerste en passende kazen mee had genomen. Ik ben zelf een pas ontdekte kaas eter. En dan ben ik erg verwend met de juiste kaas en wijn combinaties. Dit is namelijk ook de reden dat ik kaas ben gaan eten. Mijn punt is dat ik altijd een soort afkeer heb gehad tegen heel erg ruikende kazen. De blauwkazen zijn natuurlijk erg heftig. Maar ik heb mijn ‘angst’ opzij gezet en kwam tot de conclusie dat in combinatie met deze bijzondere wijn het een erg aangename combinatie is. -Zucht- kon de wijncursus maar oneindig duren. Er is nog zoveel te leren!

Ken je deze wijn en wil je je mening delen? Leuk! Stuur mij gerust een mailtje.

Lindsay@wijnbloggers.nl

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.