Georgische wijn merken weer welkom in Rusland

georgische wijn gaardenWe schreven er al eerder over, hier op Wijnbloggers, maar binnenkort staan er weer Georgische wijnen op de Russische eetkamertafels. Althans dat is de verwachting, maar de procedure verloopt traag. Daar waar Rusland de grenzen binnenkort weer opent voor Georgische groenten en fruitsoorten, die jarenlang niet welkom waren, duurt het met betrekking tot de wijn wat langer.

Twee Georgische wijnen mogen Rusland al in

Op 26 februari berichtten we hier op Wijnbloggers dat er 6 Russische experts in Georgië waren aangekomen voor een eerste bezoek, om het productieproces van 45 verschillende bedrijven, die met hun wijn de Russische markt op willen, nader te inspecteren. Ondertussen is bekend gemaakt dat het Rospoterbnadzor, een soort Russische Keuringsdienst van Waren, twee Georgische wijnhuizen op de Russische markt toestaat. Deze twee wijnhuizen zijn Kindzmarauli Marani en Dugladze Wine Company.

Georgisch wijnhuis Kindzmarauli Marani

Het Georgische wijn huis Kindzmarauli Marani is opgericht in 2000 en bezit momenteel 500 hectare aan land, waarvan 435 hectare wordt gebruikt voor wijnbouw en de overblijvende hectare worden gebruikt voor de wijnmakerij, opslag etc.

Na vijf jaar van hard werken, verwerkte het bedrijf in 2005 voor de eerste keer de eigen druiven voor de eerste keer en maakte 70.000 decaliter wijn. Het huidige assortiment , van de meer dan 21 producten, van Kindzmarauli Marani bevat onder andere  de droge rode “Samepo Kakhuri”, de witte droge Samepo Kakhuri ” en de rode halfzoete “Kindzmarauli Original”.

Georgisch wijnhuis Dugladze Wine Company

Het Georgische wijnhuis Dugladze is in 2004 ontstaan uit de Gomi fabriek die al sinds 1903 bestond. Dit Georgische wijnhuis produceert droge, semi-droge, rode en witte wijnen en cognacs. De wijngaarden van het wijnhuis liggen verspreid over heel Georgië, in streken als Kakheti, Kartli, Imereti, Racha.

De wijnen van Dugladze zijn vooral bekend in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS-landen als Wit-Rusland,Oekranie, Oezbekistan etc) , Azië en Zuid-Amerika.

De komende maanden brengen Russische experts nog meer bezoeken aan wijnproducenten om de organisaties te inspecteren en de verwachting is dat er meer Georgische wijnproducenten en hun producten Rusland weer in mogen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.