Een topambtenaar van de Russische gezondheidsdienst heeft laten weten dat het misschien weer mogelijk wordt dat er Georgische wijn naar Rusland geïmporteerd gaat worden. Dit na een zeven jaar lang verbod (boycot), dat de betrekkingen tussen beide landen niet ten goede kwam. Dit verbod werd opgelegd in een periode dat de betrekkingen tussen beide landen op zeer gespannen voet stonden, omdat Rusland twee Georgische separatistische regio’s steunden. Hoewel het verbod werd opgelegd op grond van sanitaire problemen, zag Georgië het als een politieke zet.
Wijn is één van de belangrijkste exportproducten van Georgië. En de export naar Rusland was altijd erg belangrijk voor Georgië. Voor het verbod exporteerde Georgië zeker 65 procent van de wijn naar Rusland.
Volgende week zullen Russische en Georgische ambtenaren elkaar ontmoeten om het verbod te bespreken.
Gennady Onishchenko, Chief Sanitary Inspector of Russia, zei afgelopen dinsdag dat hij geen belemmeringen ziet voor een opheffing van het verbod tenminste “als deze zaak niet wordt gepolitiseerd.”
Wijnbouw in Georgië
Georgië wordt wel het oudste wijnland genoemd. In Georgië zou de bakermat van de wijncultuur zou liggen. Zeker is in ieder geval dat Georgië een zeer lange traditie heeft in de wijnbouw. Een zonnig klimaat, vruchtbare en vele inheemse druiven bieden ideale omstandigheden om er wijn te maken.
Al voor onze jaartelling wordt er in werken van ondere andere Homerus, melding gemaakt van wijnstokken en ook archeologische vondsten (zoals oude kleien potten van 7.000 voor Christus) bij Shulaveri (Zuid-Georgië vlakbij de Armeense grens) duiden erop dat de Kaukasus en dan met name in het Georgische gedeelte, de plek is waar voor het eerst gecultiveerde druivenrassen zijn aangetroffen. Meer dan 540 druivensoorten zijn in de loop der eeuwen in Georgië gecultiveerd, meer dan in welk land ter wereld ook. Men gaat er dan ook vanuit dat de kunst van het wijnmaken zich vanuit Georgië, via Turkije, Syrië en Libanon verder verspreidt heeft naar Europa en de rest van de wereld.
Georgische wijn
Georgische wijn wordt al eeuwenlang op een unieke manier gemaakt. Het fermentatieproces vindt namelijk plaats in grote aardewerken tonnen die in de grond zijn ingegraven. De zaden en schillen van de druiven worden na het persen in het sap gelaten. Dit proces levert wijnen op met een geheel eigen karakter.
Sinds het verbod dat de Russen oplegden in 2008 (de boycot van Georgische wijn) is Georgië overgegaan op het produceren van wijnen die geschikter zijn voor de Europese markten. Ze zijn minder zoete wijnen gaan produceren en er worden goede resultaten geboekt.