Russische experts inspecteren productie Georgische wijn

georgische wijn gaardenZes Russische experts zijn gisteren in Georgië aangekomen om het productieproces van Georgische wijn in Georgië te inspecteren. Dit met het oog op het feit dat Rusland het waarschijnlijk weer gaat goedkeuren dat er Georgische wijn naar Rusland geïmporteerd wordt en Georgische wijn weer op de Russische eettafels terugkeert.

Inspecties Georgische wijnbedrijven

De analyse van bedrijven die met hun wijn de Russische markt op willen, is klaar en de volgende stap is deze analyse van het productieproces van wijn door deze bedrijven.

Tijdens dit eerste bezoek zullen er 45 bedrijven worden geïnspecteerd, dan vliegt deze Russische delegatie terug naar Rusland en komt er andere delegatie die bedrijven in het westen van Georgië zal gaan inspecteren.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hygiëne omtrent het productieproces, maar ook naar andere zaken. Deze eerste Russische delegatie zal tot 1 maart in Georgië blijven en zullen dan natuurlijk hun bevindingen bekend maken.

Embargo op Georgische wijn

In 2006 legde Rusland een embargo op wijn afkomstig uit Georgië en Moldavië. Reden, volgens de Russen, was dat de wijn afkomstig uit Georgië en Moldavië niet voldeed aan de, door Rusland, gestelde veiligheidsnormen. Om dezelfde reden kreeg Georgië overigens later ook een verbod op het invoeren van mineraalwater in Rusland.

Na de regeringswisseling in Georgië, zijn de gesprekken over de opheffing van het embargo op wijn en mineraalwater weer op gang gekomen.

Georgië exporteert momenteel wijn naar ongeveer 50 verschillende landen.

georgische wijn - kaartWijnbouw in Georgië

Georgië wordt wel het oudste wijnland genoemd. In Georgië zou de bakermat van de wijncultuur zou liggen. Zeker is in ieder geval dat Georgië een zeer lange traditie heeft in de wijnbouw. Een zonnig klimaat, vruchtbare en vele inheemse druiven bieden ideale omstandigheden om er wijn te maken.

Al voor onze jaartelling wordt er in werken van ondere andere Homerus, melding gemaakt van wijnstokken en ook archeologische vondsten (zoals oude kleien potten van 7.000 voor Christus) bij Shulaveri (Zuid-Georgië vlakbij de Armeense grens)  duiden erop dat de Kaukasus en dan met name in het Georgische gedeelte, de plek is waar voor het eerst gecultiveerde druivenrassen zijn aangetroffen.  Meer dan 540 druivensoorten zijn in de loop der eeuwen in Georgië gecultiveerd, meer dan in welk land ter wereld ook. Men gaat er dan ook vanuit dat de kunst van het wijnmaken zich vanuit Georgië, via Turkije, Syrië en Libanon verder verspreidt heeft naar Europa en de rest van de wereld.

Georgische wijn

Georgische wijn wordt al eeuwenlang op een unieke manier gemaakt. Het fermentatieproces vindt namelijk plaats in grote aardewerken tonnen die in de grond zijn ingegraven. De zaden en schillen van de druiven worden na het persen in het sap gelaten. Dit proces levert wijnen op met een geheel eigen karakter.

Sinds het verbod dat de Russen oplegden in 2008 (de boycot van Georgische wijn) is Georgië overgegaan op het produceren van wijnen die geschikter zijn voor de Europese markten. Ze zijn minder zoete wijnen gaan produceren en er worden goede resultaten geboekt.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.