Genieten! Kim’s wijn en spijs tip van maand

KIM’S WIJN-SPIJS COMBINATIE JUNI

Kim's wijn-spijs combinatie juni

MOSSELEN MET CHORIZO

Voor 6 personen als Tapa

De wijn van deze maand is een Verdejo van‘Tres Pilares’ uit Rueda. Het Rueda-gebied in het noordwesten van Spanje is vooral bekend om zijn heerlijk frisse en fruitige witte wijnen. De belangrijkste druif daarvoor is de Verdejo en deze maandwijn wordt gemaakt van 100% van die druif. De naam Verdejo komt van ‘verde’, of groen, en het lichtgroene zweem in de kleur verklaart de naam van deze wijn.

De mensen in Rueda drinken een Verdejo graag als aperitief met tapas en de tapa hieronder zal daar prima bij passen. De mix van fruit en citrus van deze Verdejo is perfect bij de romige mosselen en licht pikante chorizo.

Is dit de eerste keer dat je een Verdejo uit Rueda drinkt? Dat zal dan zeker niet voor het laatst zijn.

Ingrediënten

kilo gespoelde mosselen

handvol grof gehakte platte peterselie

scheutje witte wijn

zwarte peper

3 eetlepels olijfolie

50 g sjalotjes, gesnipperd

150 g verse chorizo, velletje verwijderd en het vlees verkruimeld

200 g verse tomaten, ontveld, ontpit en in stukjes

stokbrood voor het serveren

Bereiding

Doe de helft van de mosselen en de helft van de peterselie in een grote pan. Giet er een scheutje Verdejo bij en maal er flink peper over. Leg het deksel op de pan en zet hem op hoog vuur. Schud de pan af en toe stevig en laat ongeveer 5 tot 6 minuten stomen tot alle schelpen open zijn. Schep de mosselen met een schuimspaan over in een grote pan of kom. Zeef het kooknat door een met kaasdoek beklede zeef over de mosselen. Zo komt er geen zand of gruis bij.

Stoom de rest van de mosselen op dezelfde manier en zeef er het kooknat door de schoon gespoelde kaasdoek. Dek de mosselen even af.

Maak de pan goed schoon. Verhit er de olijfolie in op een matig vuur. Schep er de sjalotjes en verkruimelde chorizo door. 3 minuten bakken en af en toe omscheppen. Schep er de stukjes tomaat door en laat nog een paar minuten sudderen. Voeg dan de gekookte mosselen en het kooknat toe en schep alles goed om. Dek de pan af en laat de inhoud een paar minuten doorwarmen.

Schep in individuele kommen of in een grote dienschaal. Serveer met brood en zorg dat je veel servetten bij de hand hebt!

Buen provecho!

KIM MACLEAN

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.