De 5 geheimen van de wijnen van de Aldi

wijnen van de aldi‘Goede Wijn hoeft niet duur te zijn’ , met dat motto, en de resultaten van de wijntest van de Consumentenbond, adverteerde de Aldi eind 2013 paginagroot in verschillende dagbladen. De Kaapse Pracht Rood en de rode wijn van de Aldi kregen in de test van de consumentenbond respectievelijk het predicaat Best Getest en Beste Koop. Weliswaar ging het in de wijntest alleen maar om rode wijnen onder de €4,-, maar dat vermeldde de advertentie niet.

Menig wijnliefhebber weet het. Bij de Aldi, maar ook bij de Lidl kun je best een redelijk flesje wijn halen. En voor niet al te veel geld. In Duitsland is de Aldi nu zelfs de grootste wijnhandelaar. Volgens cijfers van het Deutsche Weininstitut wordt 1 op de 2 wijnen bij de Aldi, Lidl of andere goedkope (prijsvechtende) supermarkten gekocht. Wat is nu het geheim van de wijnen van de Aldi? Hoe kan de Aldi relatief goede wijnen nu zo goedkoop aanbieden? Het Duitse weekblad Focus ontrafelde de 5 geheimen van de wijnen van de Aldi.

De 5 geheimen van de wijnen van de Aldi

Dat de wijnen van de Aldi niet van werelds topwijnhuizen komen, moge duidelijk zijn. Daar is de prijs gewoon niet naar, maar toch worden de wijnen van de Aldi in menig blinde proeverij als goed beoordeeld. Hoe kan dat? Hoe kunnen deze goede wijnen dan zo goedkoop worden aangeboden?

wijnen van de aldi - fermenteren in grote tanks1. Constante kwaliteit

Supermarkten als de Aldi (maar ook de Lidl) hechten veel belang aan een constante kwaliteit. De wijnen van de Aldi worden in een recordtijd (een maand) volledig geautomatiseerd en in grote hoeveelheden (grote stalen tanks) gefermenteerd. De ingrediënten van deze wijnen – basiswijn, druiven en most – worden ingekocht bij binnenlandse en buitenlandse producenten, vervolgens laat men de wijn gisten, wordt de wijn gemengd en gebotteld. Om constante kwaliteit te garanderen en verkrijgen, voert de Aldi regelmatig steekproeven uit in het eigen laboratorium.

2. Samenwerking met grote wijnproducenten

Zoals gezegd, vind je bij de Aldi geen grote namen uit de wijnwereld. Door samen te werken met grote wijnproducenten als Peter Mertes, één van de grootste wijnmakers in Europa (zo’n  250.000.000 flessen per jaar), en het gestandaardiseerde fermentatieproces kunnen de wijnen van de Aldi goedkoper worden aangeboden.

Wijnen van de Aldi - herkenbare druiven3. Druif als herkenning

Op de wijnen van de Aldi vind je geen geweldige beschrijvingen van de wijngebieden. Dit kan niet, omdat de wijnen van de Aldi gemengd worden. De wijnen van de Aldi zijn niet afkomstig uit één bepaald gebied. Belangrijker vinden ze het om de druivensoort op de fles te vermelden. Dit leidt tot meer herkenning. Merlot, Chardonnay of Cabernet Sauvignon klinkt de consument vertrouwd in de oren, waardoor ze de wijn eerder kopen.

4. Presentatie

Wie wel eens bij de Aldi zijn boodschappen doet, weet dat de Aldi niet echt een gezellige winkel is. Het verschil met de Albert Heijn of C1000, waar je alle producten in de schappen vindt en niet op pallets zoals bij de Aldi of Lidl. Toch zie je dat de wijnen bij de Aldi en Lidl steeds vaker anders gepresenteerd worden. Nog steeds veel dozen (ook handig, kun je gelijk een doos pakken), maar steeds vaker zie je houten rekken of kisten. Bij de Lidl bijvoorbeeld liggen een aantal (duurdere) wijnen in houten kratjes en dat trekt de aandacht. En daarnaast is het aanbod enorm.

wijnen van de aldi - lage kosten5. Lage kosten

Door het geautomatiseerde productieproces van de wijnen van de Aldi, zijn de kosten laag. Door het automatiseren van het proces, heb je weinig personeel nodig. De korte tijd (één maand) die het fermentatieproces in beslag neemt, zorgt ervoor dat je (relatief) weinig opslagruimte nodig hebt. Kelders waar wijnen jaren liggen te rijpen, zijn niet nodig. En door het inkopen van de basisingrediënten van de wijn – basiswijn, druiven en most – heb je ook geen kosten van het onderhoud van een wijngaard, het handmatig plukken van de druiven etc.

Daarnaast, omdat de Aldi grote hoeveelheden afneemt bij de verschillende wijnproducenten, kunnen deze wijnproducenten grootschalig flessen, etiketen en kurken inkopen, waardoor ze hun wijnen goedkoper kunnen aanbieden aan de Aldi (en er toch nog winst opmaken) en dat vertaalt zich terug in de prijs die de Aldi aan de consument kan rekenen.

 Bron: Focus

 

 

 

14 Reacties
 1. Dus Aldi wijn is industriële massa wijn… Beetje zoals mc donalds… Ik betaal graag 2 euro meer voor een echte fles wijn.

  1. Bent u weleens bij een wijnproducent in Frankrijk geweest. Het maakt echt niet zoveel uit of wijn in een (stalen) vat van 1000 of 10.000 liter wordt gemaakt. Het poces is exact hetzelfde. Ik woon in Frankrijk, drink al 50 jaar wijn en men met zeker drie tot vier keer zoveel uitgeven wil men eenzelfde SMAAK krijgen als de rode wijn van de Aldi. Sante!

 2. Bij mij gaat ie het gootsteenputje in als ik deze bocht cadeau krijg. Ik noem het bende. Drink nog liever een fles azijn leeg. Ik nodig deze zgn. wijnkenners, die dit als beste getest hebben bij mij thuis uit om lekkere wijn te komen drinken. Deze test gaat echt NERGENS over.

 3. duits onderzoek bureau, onderzoekt duitse wijnen in (voornamelijk) duitse supermarkten en dat trekken we hier gelijk met Nederland. Lekker kort door de “bocht”.

 4. Voor de prijs die je betaald zijn de aldi wijnen gewoon heel erg goed! Ik geniet er regelmatig van. Er is inderdaad niets speciaals aan, maar als lekker glaasje bij het eten is het gewoon goed.
  Voor mensen die vooral genieten van het etiket, de speciale wijngaard waar het vandaan komt en vooral het prijskaartje… Aan hen zijn deze wijnen niet besteed… Denk er maar eens overna. Is een wijn die gemaakt is van verschillende druiven uit verschillende gebieden inferieur of biedt deze een aantrekkelijke smaak en geur die de combinatie is van al deze gebieden? Ik denk dat Aldi het laatste voof elkaar heeft gekregen.

 5. Het verbaast me dat mensen binnen de wijnbranche maar conservatief blijven volharden in het op slot houden van de lijst van ingrediënten die men aan de wijn toevoegt, en die men volgens de Europese wetgeving toe mag blijven voegen zonder daar duidelijk over te hoeven zijn. Na de uitzending van Keuringdienst van Waarde (uitzending gemist) over wijnen en haar additieven is me één en ander duidelijk geworden. Slechte wijn bestaat nog steeds volop, zelfs meer dan voorheen, er wordt vandaag de dag gewoon zoveel smaak, geur en kleurstoffen aan toegevoegd dat we het niet meer proeven, ruiken, laat staan zien. Wijn zonder toevoegingen bestaan niet meer. Je kan van iedere slechte wijn een aardige wijn maken, geen topper maar een hele lekkere. Is dat wat de Aldi doet?

 6. Drink al jaren de goedkopere Spaanse rode wijntjes en daar is niks mis mee.
  Heb ook wel eens onder de zogenaamde kenners vertoefd om eens te ervaren wat een fles van 30 ,veertig of honderd euro nu meer is aan lekkers dan een Aldi of Appie flesje,,conclusie helemaal niks !
  Heb een fles top wijn mogen proeven van 41 jaar oud ,winkelwaarde 128 euro, pure bagger, terwijl de kenners ter plekken een wijnorgasme kregen en ik al kokhalzend mijn duur troepje weer in de hoek uitspuugde!

  Tussen bocht (azijn)en een lekker wijntje zit de schurk die aan je verdient en de mafketel die ervoor betaald
  Wie bepaald of de wijn goed of slecht is?

  Uiteindelijk degene die deze drinkt.
  Uitzonderingen daargelaten is heel dit verhaal bullshit voor hen die denken verstand te hebben van wijn.
  en ik kan het weten want geniet nog steeds van mijn prijswijntjes maar had een dag maagzuur van die overtrokken overgewaardeerde kwaliteitswijntjes .

  En de suggestie wekken dat goedkope wijntjes schadelijker voor je zijn dan de duurdere is klikklare onzin.
  menig kleinschalige wijnboer lapt de regels aan zijn laars wat hygiëne betreft, hebben we het niet over toegevoegde chemicaliën , kleur en smaakstoffen.
  Heb in Frankrijk boeren gezien die de ratten afschoten en in de wijn gooiden, zogenaamd goed voor de gisting!, het zou toch wel verdwijnen.

  Maar laten de dwazen maar doen waar ze goed in zijn ,doen alsof ze wat beters drinken en ondertussen met dozen tegelijk de wijntjes afnemen van de prijsvechters in hun dure bolides.

  zoals hierboven Jorfa al aangaf een goede wijn hoeft niet duur te zijn.
  een dure wijn hoeft niet beter te zijn
  een goedkope wijn hoeft niet slecht te zijn

  Moraal van dit verhaal, laat je niks wijs maken door hen die die erop uit zijn je een illusie te verkopen.

  Het is altijd slechte wijn tot je m lekker vind !

 7. Ik drink normaal witte wijn maar was dat wat beu en koos nu voor de bio merlot fleur de vigne en vindt hem superlekker ,wel koel ik hem even maar dat is dan weer persoonlijk

 8. Ieder natuurlijk zijn eigen smaak en keuze.

  Uit persoonlijke ervaringen weet ik wel dat je iedere euro die je extra uitgeeft aan fles wijn je vaak terug proeft in de wijn. Meer smaak, intensiteit en beleving.
  Aangezien de kerstdagen eraan komen, zou ik zeggen: probeer eens en wat duurdere fles, bv rond 7,50. En kijk dan wat je er zelf van vindt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.