Geen kurkentrekker? Hoe krijg je je wijn dan open?

Kurkentrekker

Het overkomt vast iedereen wel eens; wel een fles wijn, maar geen kurkentrekker… Hoe krijg je die fles wijn dan open? Even googlen en je vindt een enorme hoeveelheid aan tips en tricks om je fles wijn zonder kurkentrekker open te maken. Meer dan 6000 video’s laten je zien hoe je op een alternatieve wijze dat kunt doen. Met een fietspomp, een schoen, een kleerhanger, ga zo maar door…. De infographic van vandaag laat je vier handige manieren zien waarmee je je fles wijn kunt openmaken, zonder dat er een kurkentrekker aan te pas hoeft te komen.

Infographic: Een fles wijn openmaken zonder kurkentrekker

kurkentrekker - infographic

 

Het ontstaan van de kurkentrekker

Heel, heel lang geleden bestond het probleem van het niet hebben van een kurkentrekker niet. Wijn zat gewoon nog in vaten dus daar was geen kurkentrekker voor nodig. Het probleem ontstaat pas, als men zo rond 1500 wijn in flessen gaat bewaren en men tegen het probleem aanloopt dat die flessen natuurlijk wel afgesloten moeten worden. Al snel ontdekt men dat kurk daar uitermate geschikt voor is. Kurk is een licht, elastisch materiaal, dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Kurk beschikt over de prettige eigenschappen dat het warmte-isolerend is, geen lucht doorlaat, sterk elastisch is (kan tot 35 procent van de oorspronkelijke grootte worden ingedrukt) en vochtbestendig is. De combinatie van de elasticiteit en vochtbestendigheid, maakt kurk tot een ideale afsluiter van wijnflessen.

Men ging dus over tot het gebruik van kurk als afsluiter van flessen wijn. De kurk, net iets groter dan de opening van de fles, sloot de wijnflessen perfect af. Eerst liet men een stukje van de kurk boven de fles uitkomen, maar omdat dit stukje (wat boven de fles uitstak) dan toch uitdroogde en afbrak, werd de kurk in zijn geheel in de hals van de wijnfles gestopt. Maar…. hoe maak je dan de fles open?

Kurkentrekker - prent

Uiteindelijk werd dan de kurkentrekker uitgevonden. Wie de uitvinder is, is niet bekend, maar wel is bekend dat het eerste patent op de kurkentrekker in 1795 in Engeland is aangevraagd door Samuel Henshall. In Frankrijk pas 30 jaar later. De eerste kurkentrekkers waren een soort lange schroef. Het idee om hier een lange schroef voor te gebruiken, was gebaseerd op een apparaat waarmee vastzittende kogels in een geweerloop werden verwijderd. Dit werkte ook goed voor het verwijderen van een kurk uit een wijnfles, al was het nog niet helemaal ideaal en moest deze lange schroef nog verder verfijnd worden. Wat ook gebeurd is, gezien de ontzettende veel verschillende kurkentrekkers waaruit we nu kunnen kiezen…

Bron: YouTube, Winery Chronicles,Visually.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.