Terwijl de Verenigde Staten één van de strengste winters in tijden kent, zet de winter in Europa niet echt door. Duitse wijnboeren balen als een stekker, want deze warme winter verpest hun Eiswijn. Door de warme winterse temperaturen is de oogst voor Eiswein praktisch geruïneerd.
Eiswijn
Eiswein (of IJswijn) is een zoetige wijn die vaak bij het dessert wordt gedronken en in de winter wordt gemaakt. De druiven worden – niet zoals bij normale wijn in de zomer geplukt als ze rijp zijn – geplukt in de winter en blijven net zo lang aan de wijnstokken hangen tot de eerste vorst en de druiven bevroren raken door de (nacht)vorst. Bij een maximale temperatuur van -7/-8 graden worden de druiven dan snel geplukt en geperst. Het sap van de druiven is dan – bij het persen – nog grotendeels bevroren, waardoor er een hogere concentratie aan zuren en suikers ontstaat met als gevolg dat Eiswein vaak zoeter, maar tegelijkertijd ook frisser/zuurder is dan “gewone” dessertwijn.
Eiswein wordt vooral gemaakt van de Riesling en Vidal druif en wordt geproduceerd in landen als Canada en Duitsland.
Weinig Eiswein
Voor het produceren van Eiswein is het dus belangrijk dat de druiven bevroren raken en bij -7/-8 graden worden geplukt en tja… dat is lastig als de winter het laat afweten. De temperaturen zijn ook in Duitsland nog niet zo laag geweest. Vorig jaar was het koude weer in Duitsland perfect voor Eiswein en veel wijnboeren en –producenten hebben dan nu ook het risico genomen om meer druiven aan de wijnstokken te laten hangen. Nu de winter uitblijft, raken de druiven niet bevroren en zijn dus nutteloos voor de productie van Eiswein.
Eind november is het korte periode erg koud geweest dus misschien dat een aantal wijnproducenten toen hun druiven geplukt hebben en dat er nog wat Eiswein te verkrijgen zal zijn, maar dit jaar is geen topjaar voor Eiswein-producenten.