Garganega geeft mooie frisse witte wijn

garganegaDe Garganega druif is een vrij onbekende Italiaanse witte druif, maar is daarom niet minder lekker dan bijvoorbeeld de veel bekendere Sauvignon Blanc. De Garganega wordt vaak geassocieerd met wijnen uit het middeleeuwse stadje Soave, die minimaal 85% Garganega bevatten, een naam die wel een belletje doet rinkelen bij de meeste wijndrinkers. Overigens is de Garganega witte druif nummer 5 van Italië qua hectares aanplant.

De druif heeft zijn oorsprong in de Noord-Italiaanse Veneto streek en is daar voor het eerst in de 13e eeuw ontdekt. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de Garganega druif gelijk is aan de Greciano Dorate (die op Sicilië wordt aangeplant) en de Malvasia de Manresa (die in Catalunya/Spanje bekend is). Onduidelijk is echter nog steeds wie nu de ouder(s) van wie is.

De Garganega druif gedijt goed in gematigd warme klimaten zoals in Veneto. In Italië is de Garganega ook te vinden in het wat oostelijker respectievelijk zuidelijker gelegen gebied Friuli en Umbrië. Buiten Italië wordt de Garganega slechts op significante schaal aangeplant in Australië.

De Garganega is een zeer productieve en krachtig groeiende druif, die fors moet worden teruggesnoeid om kwaliteit en concentratie in de hand te houden. Door sommigen wordt deze druif misprijzend de ‘klimop’ onder de druivensoorten genoemd. Het is tevens een laat rijpende druif die in Europa wordt geoogst in de periode tussen de derde week van september en half oktober.

Indien de Garganega in toom wordt gehouden – zoals in het Soave classico gebied – dan geeft hij mooie frisse wijnen met een stevige zuurgraad en aroma’s van bloesem, limoen en amandel. Wijnen van de Garganega kunnen tevens een prikkelende kruidigheid hebben en de mineralen van hun terroir doorgeven. De Garganega wordt regelmatig geblend met andere druiven zoals de Pinot Blanc, Chardonnay en Trebbiano waardoor frisse, complexe witte wijnen ontstaan. Sommige wijnboeren maken ook zoete (dessert)wijnen van de Garganega, zoals de Recioto di Soave, door de druiven in te laten drogen alvorens er wijn van te maken.

Garganega: mooie Italiaanse witte wijn

Conclusie is dat de Italiaanse witte wijnen van de Garganega druif een goed alternatief zijn voor de frisse, veelal Franse, varianten van de Sauvignon Blanc. Een mooi voorbeeld is de Prà Soave Classico.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.