Gamay druif vooral in Beaujolais Primeur?

gamayDe Gamay druif kennen we natuurlijk allemaal van de Beaujolais Primeur wijnen. Ieder jaar wordt op de derde donderdag van november – dit jaar dus donderdag 15 november – de nog zeer jonge Beaujolais Primeur wijn vrijgegeven om licht gekoeld te drinken. In de Beaujolais dat onderdeel uitmaakt van het grotere wijngebied Bourgogne worden vrijwel uitsluitend rode wijnen van de Gamay druif gemaakt.

De Gamay druif heeft zijn oorspong in het dorpje Gamay, zo’n dertig kilometer ten zuidwesten van Beaune, waar hij eind 14e eeuw voor het eerst werd geregistreerd. De officiële naam van de Gamay druif is overigens Gamay Noir à jus blanc.

De Gamay druif gedijt goed in gematigd warme klimaten en heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond met graniet. De Beaujolais streek voldoet zoals verwacht geheel aan deze eisen en heeft daarom de grootste aanplant ter wereld. In Frankrijk vinden we deze druif ook terug in het wat koelere Loire gebied. Buiten Frankrijk wordt de Gamay slechts op significante schaal aangeplant in Zwitserland, als tweede blauwe druif na de Pinot Noir. Vermeldenswaardig zijn de Cru gebieden binnen de Beaujolais waar traditionele rode wijnen van de Gamay worden gemaakt. De kwaliteit van deze Cru’s is in oplopende volgorde: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly.

De Gamay is een vroegrijpende druif. In vergelijking met de Pinot Noir, die veelvuldig in nabijgelegen streken wordt aangeplant, is de Gamay enkele weken eerder klaar om geoogst te worden.

In de Beaujolais wordt naast de traditionele vinificatiemethode de zogenaamde Macération carbonique methode toegepast bij Beaujolais Primeur wijnen. Daarbij ontstaat onder druk van koolzuurgas in de stalen tanks zelfvergisting in de druiven, waardoor geur- en smaakstoffen optimaal worden opgenomen in het vruchtvlees en druivensap. Kleurcellen aan de binnenkant van de schil worden tevens opgenomen, maar vrijwel zonder tannines. Dat leidt tot wijnen met een paarse kleur die geschikt zijn voor snelle consumptie.

De Gamay druif geeft lichte, frisse, fruitige wijnen. Kenmerkende geur-en smaakelementen zijn aardbeien en frambozen. In de traditionele Gamay wijnen, die ook houtgelagerd kunnen zijn, komen daarnaast tonen van kersen, zwarte bessen en soms bramen en wat peper voor. Het tanninegehalte van Gamay wijnen is laag, net als het alcoholgehalte. Daardoor zijn deze wijnen slechts beperkt houdbaar.

Gamay: vooral Beaujolais Primeur wijn?

Nou nee. De traditioneel gemaakte cru-wijnen van de Gamay vinden wij toch echt lekkerder.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.