Frankrijk: Route des grands crus

route des grands crus

Wij hebben het geluk dat wij dicht aan de Route des grands crus wonen. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Toeristen (zowel Fransen als Étranges ) rijden deze Route des Grands Crus graag en dat geeft drukte. Toen ik nog in Nederland woonde, profiteerde ik van de aanbiedingen van Appie Happie en de huiswijn van de Plus supermarkt. Op dat moment toereikend voor mij. Maar ja,…. Als je dan eenmaal in Frankrijk gaat wonen, dan gebeurt er iets vreemds. Je komt in aanraking met wijnen die je kado krijgt van buren als je ze voor een aperetive of diner uitnodigt. Zij maken kennis met onze manier van koken wat zeer op prijs gesteld wordt. Zij brengen dan flessen mee zoals Pommard, Chasagne Montrachet en Saint Romain en wat denk je van Savigny les Beaune blanc?

Dit zijn letterlijk en figuurlijk kadotjes van een uitzonderlijke klasse. Wat ik wil zeggen is dat je smaak zich ontwikkelt. Je leert andere wijnen drinken van een ander nivo met uiteraard een ander prijskaartje. In het begin dan koop je losse flessen, maar wat is nou een fles met z’n tweeën? Flessen tussen de € 3.00 en € 6.00 daar zitten soms verassende wijnen tussen. Maar je ziet ook wijnen die “en vrac” verkocht word met een duidelijk ander prijskaartje. Ook hier zitten soms pareltjes tussen en er zijn die nog niet eens geschikt zijn voor Boeuf Bourguignon.

De ideale huiswijn

En ja, dan komt eindelijk een moment dat je voor jezelf die ideale “huiswijn”ontdekt. Zonder hoofdpijn en/of droge mond de volgende dag. Wijn waar je je niet voor hoeft te schamen als je buurman weer eens met een fles witte Beaujolais villages aan komt zetten. In de Bourgogne zijn veel appelations, eigenlijk heel veel. Maar niet ver van ons hebben we er een ontdekt die lekker is en heel betaalbaar. Het gaat om “Côte de Couchois” Het gebied ligt tussen Autun en Chalon sur Saone. En de appelation beslaat 6 dorpen. Couches, Dracy les Couches, St Sernin du plain, Saint-Jean-de-Trezy, Saint-Maurice-les-Couches, Saint-Pierre-de-Varennes.

Een van die commune’s is Mazenay, met een grote cave waar wij nu onze rode “huiswijn” in plastic containers gaan kopen voor de zeer aantrekkelijke prijs van….€ 1.75 p/ltr. 13%. Ik wil hier geen reclame maken voor alcohol, maar dit is toch wel heeeel erg lekker!!!!!

Route des Grands Crus

route des grands crus map

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.