Fondo Filara Cerasuolo: lekker rood uit Sicilie

Fondo Filara CerasuoloDe Fondo Filara Cerasuolo di Vittoria Classico, zoals de volledige naam van deze Siciliaanse rode wijn luidt, komt uit het roemruchte plaatsje Nicosia.

De Fondo Filara Cerasuolo is gemaakt van de Sicilaanse ‘nationale’ blauwe druif Nero d’Avola, die vroeger slechts gebruikt werd in een blend met andere druiven om zijn donkere kleur toe te voegen. Gelukkig is in de laatste decennia de Nero d’ Avola verworden tot een kwaliteitsdruif die zelfstandig of als hoofddruif in een blend uitstekende rode wijnen kan voortbrengen. De Nero d’Avola druif kan op z’n best donkerrode wijnen voortbrengen met geur- en smaakelementen van pruim en chocolade, stevige tannines en mooie zuren. Toevallig ben ik zelf in oktober een weekje op Sicilië geweest en heb ik enkele, inderdaad lekkere, Nero d’Avola’s gedronken.

Deze Siciliaan is te koop bij Grapedistrict en wordt door Harold Hamersma in zijn De Grote Hamersma 2013 (wederom) goed gewaardeerd met het cijfer 8,5.

Fondo Filara Cerasuolo: mooie Siciliaanse wijn!

De Fondo Filara Cerasuolo di Vittoria Classico verwacht je als Siciliaanse wijn eigenlijk niet zo gauw in de Rode Wijn Top-20, maar deze lekkere wijn verdient een plaats. Deze heldere, robijnrode Italiaan is verrassend droog, fris en licht kruidig. Zuren, fruit, kruiden en alcohol houden elkaar in een mooie balans die – met aanwezige maar fijne tannines – een stevige smaak geven aan deze Fondo Filara Cerasuolo. Geen eenvoudige wijn, maar wel één die je leert te waarderen. Zie ook de proefnotitie.

In de wijnbloggers Rode Wijn Top 20 staat de Fondo Filara Cerasuolo di Vittoria Classico 2008 al maandenlang rond nummer 15. Inmiddels is de 2009 vintage verkrijgbaar, dus die gaan we snel proeven.

De redactie

Voor het totstandkomen van onze Rode Wijn Top 20 proefden we, naast de Fondo Filara Cerasuolo, onder meer:
Pesquera Tinto Crianza
Morse Code Shiraz 2010
Luis Felipe Edwards Dona Bernarda
Carbuné Barbera d’Asti
Monteabellón Crianza
Carm Douro Reserva
Château Croix-Mouton
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.