Fles wijn kopen bij de supermarkt? Laat je kinderen maar thuis…

fles wijn kopen minderjarige kinderen - nieuwe regelgeving alcoholverkoop minderjarigenMet de invoering van de strengere wetgeving omtrent de drankverkoop aan minderjarigen kun je wel eens raar op je neus kijken als je in de supermarkt een fles wijn probeert te kopen en je hebt je kinderen bij je… Het is de afgelopen dagen regelmatig voorgekomen dat ouders, die boodschappen deden met hun kinderen, een fles wijn, blikjes bier of andere alcoholische versnaperingen niet mee kregen. Betekent dit dat je je kinderen dan maar buiten moet laten staan of thuis moet laten als je de wekelijkse boodschappen gaat doen en je een fles wijn wilt meenemen?

Nieuwe regelgeving met betrekking tot drankverkoop aan minderjarigen

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn – het was volop in het nieuws – maar per 1 januari 2014 gelden er strengere regels voor de drankverkoop aan minderjarigen. De nieuwe wet schrijft voor dat er geen alcohol mag worden verkocht aan jongeren onder de 18. Daarnaast mogen medewerkers van supermarkten, etc. die achter de kassa staan of zitten, aan personen tot de leeftijd van 25 jaar vragen of zij zich willen legitimeren. Ook is het zo dat als de medewerker van de supermarkt veronderstelt dat de alcohol bestemd is voor een minderjarige dat ze verkoop mogen weigeren. Zelfs als er een volwassene bij is.

Het gaat wel eens mis…

De afgelopen dagen blijkt echter dat de kassamedewerkers van verschillende supermarkten de regels inderdaad goed kennen en precies uitvoeren. Zo mocht een vrouw in een supermarkt in Leiden geen fles wijn meenemen, omdat haar 16-jarige dochter gezellig mee was met het boodschappen doen. Een andere mevrouw die met haar 5-jarige dochter bij de kassa een fles witte wijn wilde afrekenen, kreeg deze ook niet mee.

De nieuwe regelgeving met betrekking tot de drankverkoop aan minderjarigen is in ieder geval voer voor discussie. Social media staan er bol van en ook op verschillende nieuwssites wemelt het van de commentaren. En ook ik zit er niet op te wachten dat ik geen lekkere fles wijn mag kopen, omdat ik toevallig mijn twee minderjarige dochters bij me heb of omdat ik dan deel uitmaak van een groep minderjarigen. Natuurlijk moeten jongeren behoed worden voor alcoholgebruik of alcoholmisbruik, maar ligt daar niet een taak voor de ouders?

Wat vinden jullie ervan?

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.