Filmpje: Wijn Chemie

wijn makenWijn chemie: je kunt het dubbel opvatten. Wat is het scheikundige verhaal achter wijn óf wat welke chemie hebben wij wijnliefhebbers met wijn. En als we één ding over wijn kunnen zeggen dan is het in ieder geval dat het bij wijn vooral draait om chemie. Zonder de chemische reacties en processen die er plaats vinden in de druif krijgen we geen wijn. Zonder een chemische reactie (aantrekkingskracht, het ruiken en proeven van de wijn) drinken wij de wijn niet. Reuk en smaak worden immers ook wel onze chemische zintuigen genoemd omdat zowel reuk al als smaak gestimuleerd worden door chemische moleculen.

Van druif tot wijn (in het kort)

Zoals hierboven al geschreven, krijg je zonder chemische reacties en processen geen wijn.  In het Zoals iedereen wel weet begint het natuurlijk allemaal met de druif. Nu zijn er heel veel verschillende soorten druiven, maar ze hebben één ding gemeen: ze bestaan allemaal uit suiker, water, mineralen, zuren, looizuur, kleurstof en gist.

De druiven worden kapotgemaakt zodat het sap uit de druif vrijkomt.  Aan dit sap wordt gist toegevoegd, waardoor de suikers omgezet worden in alcohol. Een troebele substantie, most ontstaat. Deze most zal eruit geperst worden en dan zal de vloeistof overgegoten worden in de vaten. Na zo’n 3 maanden sterft het gist door gebrek aan suiker en zal dan op de bodem zinken. De wijn begint nu dan ook helderder worden en door het regelmatig over te hevelen naar andere vaten, wordt de wijn steeds helderder en zal dan uiteindelijk in de fles terecht komen en in de schappen van wijnwinkels, slijterijen, supermarkten en alles wat maar wijn verkoopt.

Filmpje: Cheers! De Wijn Chemie

In het filmpje van vandaag gaat het over beide.  Ariel Fenster van de McGill University begint het filmpje met de vraag aan het publiek waarom ze wijn drinken en vertelt verder wat over de geschiedenis van wijn, maar ook over de chemische aspecten van de fermentatie en het rijpen van de wijn.

Het is wederom een lang filmpje van bijna een uur, maar als je geïnteresseerd bent in het chemische proces rond het maken van wijn dan is het zeker wel leuk om het filmpje te bekijken.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.