Filmpje: De geschiedenis van wijn: Een middeleeuwse boottocht

Middeleeuwse schepen

De geschiedenis van wijn kent vele verhalen. Met zo’n enorme rijke geschiedenis kan dat ook niet anders. In het filmpje van vandaag neemt Hugh Johnson je onder andere mee op een boottocht. Een tocht die menig schip in de Middeleeuwen aflegde tussen Bordeaux en Engeland, één van de belangrijkste wijnhandelsroutes. Miljoenen vaten werden er over deze route vervoerd. De Engelsen verorberden in de Middeleeuwen bijna de gehele Bordeauxvoorraad die men dan rijk was.

Maar ook de Beaujolais was populair. In het najaar ontstond vaak een ware race (een soort Beaujolais-race) om zo snel mogelijk in Engeland aan te komen met de Beaujolais en lagen de havens in Engeland dan ook vol met schepen om de Beaujolais in Engeland aan wal te brengen.

Ook legt Hugh Johnson uit waarom de Bordeaux de voorkeur genoot boven bijvoorbeeld de Saint-Émilion en bezoekt hij de kelders in Saint-Émilion.

Het ontstaan van Saint-Émilion

Saint-Émilion dankt zijn naam aan de monnik Émilion (Aemilianus) die zijn laatste jaren van zijn leven in deze plaats doorbrengt (8e eeuw). Émilion komt eigenlijk uit Bretagne waar hij als rentmeester in dienst was bij de Graaf van Vannes. Door zijn werk voor de graaf geniet Émilion enkele privileges, zoals bijvoorbeeld het vrij in- en uitlopen van de keuken.  Regelmatig pikt Émilion brood uit de keuken en deelt dit uit aan de armen. Op een dag gaat het echter mis en wordt Émilion betrapt. De Graaf vraagt Émilion wat hij verborgen houdt onder zijn jas en dit te laten zien. Om zijn leven te redden, zegt Émilion dat het hout is in plaats van brood en als hij het dan ook laat zien aan de Graaf is de broodhomp veranderd in een stuk hout. Een wonder! Het verhaal dat Émilion wonderen kan verrichten, verspreidt zich dan ook al snel. Émilion die helemaal niet op deze populariteit zit te wachten, vertrekt naar het zuiden van Frankrijk. Tijdens zijn reis naar het zuiden, bekeert Émilion zich tot het geloof en trekt hij de monnikspij aan (benedictijnen van Saujon). Émilion vestigt zich (samen met zijn gevolg) in één van de (door erosie ontstane) grotten in de regio Ascumbas (zo heette de regio van Saint-Émilion toen nog) en sticht daar de plaats die we nu kennen als Saint-Émilion.

Saint Émilion en wijn

Nu kennen we Saint-Émilion meer van de bekende en goede wijnen die daar geproduceerd worden dan van de monnik. Toch valt het succes van de wijnen uit Saint-Émilion niet te wijten aan de Fransen, maar aan de Engelsen.

In 1199 werd door de toenmalige koning van Engeland (John Lackland) de ‘Jurade’ opgericht. Hiermee gaf hij de lokale magistraten en notabelen van de regio Saint-Emilion bepaalde politieke, economische en juridische rechten in ruil voor het exclusieve voorrecht de wijnen van Saint-Émilion te mogen verhandelen. Dit heeft tot 1789 (Franse Revolutie) zo gewerkt.

De ‘Jurade’ bestaat nu nog steeds, maar niet meer in die vorm. In 1948 is de ‘Jurade’ weer in het leven geroepen door de lokale wijnmaker. De ‘Jurade’ is nu een groep van wijze mannen die ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van de wijnen uit de regio wordt veilig gesteld en dat deze kwaliteit en authenticiteit van de wijnen in binnen- en buitenland gepromoot wordt.

Ieder jaar komt de ‘Jurade’ samen tijdens het  ‘Vintage festival’ om de nieuwe oogst van de wijn te vieren.

Hugh Johnson: De geschiedenis van wijn – deel 5

 

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: Wijn en religie
Filmpje: De geschiedenis van wijn: De rol van wijn in het Romeinse Rijk
Filmpje: De geschiedenis van wijn: Duitse monniken

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.