Filmpje: De geschiedenis van wijn: La Romannée Conti

WijngeschiedenisBourgogne

De geschiedenis van wijn gaat naar vele plaatsen. In het filmpje van vandaag neemt Hugh Johnson ons mee naar de Bourgogne, de wijnstreek met het wijnhuis dat de duurste wijn produceert. La Romanée-Conti is de naam van een grand cru wijngaard die één van werelds duurste wijnen maakt. De geschiedenis van deze wijngaard gaat terug naar het jaar 1232, wanneer de hertogin van Bourgogne Alix de Vergy (misschien beter bekend als Adelheid van Bourgondië) haar mooiste wijngaard (Le Cloux de Saint-Vivant, die toen zowel de huidige wijngaard La Romanée-Conti als La Romanée-Saint-Vivant omvatte) aan het klooster van Saint-Vivant de Vergy schenkt.

In de Middeleeuwen verandert de wijngaard regelmatig van eigenaar. Vaak doordat er stukken in erfpacht worden gegeven. In 1621 koopt de burgemeester van Dijon, Jacques Venot het stuk wat dan bekend staat als de wijngaard Le Cros de Cloux. In 1631 schenkt hij de wijngaard aan zijn dochter Jeanne Venot en haar echtgenoot Philippe de Croonembourg. In deze periode wordt de wijngaard gedoopt tot La Romanée.

De achterkleinzoon van Jeanne en Phillippe, André de Croonembourg, verkoopt in 1760 (noodgedwongen door de vele schulden van zijn vader) La Romanée aan Lodewijk Frans I van Bourbon-Conti, een volle neef van koning Lodewijk XV (prince de Conti). Dit overigens na een felle strijd tussen hem en Madame de Pompadour.  Op 18 juli 1760 betaalt de prins 92.400 livres voor de wijngaard. Een enorm bedrag in deze tijd en vergeleken met de prijzen van ander gerenommeerde cru wijngaarden, ruim elf keer zo hoog. De prins, groot liefhebber van wijn en feesten, houdt de gehele productie van de wijngaard voor zichzelf en schenkt de wijn uit op zijn feesten.  De naam van de wijngaard verandert in deze periode dan ook in, de huidige naam, La Romanée-Conti.

Tijdens de Franse Revolutie wordt de wijngaard geconfisqueerd en per veiling verkocht aan Nicolas Defer om uiteindelijk in de handen van Jacques-Marie Duvault-Blochet, een gerenommeerd wijnhandelaar te komen. Deze Jacques-Marie is al eigenaar van verschillende wijngaarden en produceert vooral premier en grand cru wijnen. Deze zelfde Jacques-Marie heeft de basis gelegd van het huidige Domaine de La Romanée-Conti.

Via vererving komt het uiteindelijk in handen van Jacques Chambon die een gedeelte van het Domaine verkoopt aan zijn vriend Henri Leroy en onder hen (vooral door Henri) breidt het wijngoed zich flink uit. De kinderen van Jacques en Henri, Aubert de Villaine en Marcelle Bize-Leroy, die Lalou genoemd wordt, worden in 1974 tot co-gérant benoemd, maar zij krijgen ruzie. In 1992 vertrekt Lalou en wordt haar plaats in genomen door Charles Roch. Charles komt echter om bij een auto-ongeluk en wordt opgevolgd door zijn jongere broer Henry-Frédéric Roch.

Jaarlijks worden er zo’n 450 kistjes wijn (op biodynamische wijze) geproduceerd en behoren tot de duurste wijnen van de wereld. De 1945 La Romanée Conti werd bijvoorbeeld verkocht voor 123.900 dollar. In 2006 werd er voor een fles Romanée-conti, afkomstig uit de collectie van oud-president Chirac, op een veilig 5.000 euro betaald.

Hugh Johnson: De geschiedenis van wijn – deel 6

In het filmpje neemt Hugh Johnson je dus mee naar de Bourgogne, naar het wijngoed La Romanée-Conti en stelt de vraag waarom de ene wijngaard rechts van het pad wijnen produceert die duizenden euro’s of dollars opleveren en de wijngaard aan de linkerkant ook uitstekende wijnen produceert, maar toch net even minder. Hij vraagt dit aan een professor die uitlegt hoe belangrijk de bodem is én wat de verschillen kunnen zijn in de bodem binnen een gebied.

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: Wijn en religie
Filmpje: De geschiedenis van wijn: De rol van wijn in het Romeinse Rijk
Filmpje: De geschiedenis van wijn: Duitse monniken
Filmpje: De geschiedenis van wijn: Een middeleeuwse boottocht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.