Filmpje: De geschiedenis van wijn: Champagne

Wijnstreek Champagne

Wijn kent een rijke geschiedenis; de geschiedenis van wijn op zichzelf, de geschiedenis van wijn in verschillende landen, streken of wijnhuizen of de geschiedenis van afgeleide wijnen zoals de champagne. Als ik denk aan champagne denk ik aan feest, speciale gelegenheden en aan luxe. Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen zien de charme er niet van. Ik overigens wel. 🙂

In het filmpje van vandaag neemt Hugh Johnson ons mee naar de champagne; naar het ontstaan van champagne, naar Don Perignon en naar Madame de Clicquot, een opmerkelijke vrouw die veel voor de champagne heeft betekend.

Madame Clicquot

Veuve Clicquot is zowel een champagnehuis in Reims als het merk van een premium champagne. In 1772 richtte Philippe Clicquot-Muiron het oorspronkelijke bedrijf op. Zijn zoon François Clicquot stierf in1805 en liet het gehele bedrijf, dat niet alleen bestond uit de productie van champagne, maar ook uit banken en wolhandel, na aan zijn vrouw, Barbe-Nicole Ponsardin. Onder leiding van deze Madame Clicquot groeide het bedrijf uit tot een enorm succes. Zij leverde haar champagne aan alle Europese hoven tijdens de Napoleontische oorlogen, ook aan dat van Rusland.

Toen Madame Clicquot in 1866 stierf was Veuve Clicquot een gerenommeerd champagnehuis en een gerespecteerd merk, maar kwamen ook een aantal innovatieve uitvindingen op het gebied van de champagneproductie van haar hand. Zo ontdekte zij dat je de flessen champagne beter schuin kon bewaren, maar ook hoe je de (knal)kurk op de flessen kon houden zonder dat de flessen uit elkaar barstten. Een opmerkelijke vrouw.

Hugh Johnson: De geschiedenis van wijn – deel 7

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: Wijn en religie
Filmpje: De geschiedenis van wijn: De rol van wijn in het Romeinse Rijk
Filmpje: De geschiedenis van wijn: Duitse monniken
Filmpje: De geschiedenis van wijn: Een middeleeuwse boottocht
Filmpje: De geschiedenis van wijn: La Romannée Conti


Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.