Filmpje: Australische wijn en hoe het begon

Australische WijnDe geschiedenis van Australische wijn is relatief jong. Zeker als je het vergelijkt met de geschiedenis van landen als Frankrijk, Duitsland en Italië. In Australië wordt nu zo’n 200 jaar wijn gemaakt.

Australische wijn en hoe het begon

In 1788 zette de Britse marineofficier Arthur Philip voet aan wal op het Australische continent en werd hij benoemd tot gouverneur van Nieuw-Zuid-Wales. (Arthur Philip is ook de stichter van Sydney). Arthur Philip importeerde de eerste wijnranken uit Brazilië en Kaap de Goede Hoop naar Australië en de eerste wijnstokken werden in Sydney geplant.

Ondanks hard werken, lukte het niet om goede wijnen te maken. De warmte, de vochtigheid, het gebrek aan geld en een gebrek aan wijnliefhebbers die de wijn ook daadwerkelijk wilden kopen en drinken zorgden er voor dat de kwaliteit van de wijnen niet goed was.

Aan geloof en enthousiasme ontbrak het Arthur Philip in ieder geval niet want in oude briefwisselingen schrijft hij vol enthousiasme, passie en geloof over Australische wijnen. Het duurt echter 200 jaar voordat de rest van de wereld de Australische wijnen ook ontdekt.

Verandering van spijs doet… drinken

De wijngaard in Sydney waar de eerste wijnstokken geplant werden, slaagde er niet in om te gedijen. De hitte en de vochtigheid waren daar de oorzaken van.

De eerste echte commerciële wijnmakerij en wijngaard werd gesticht door John Macarthur. Zijn landgoed Camden Park ligt zo’n 50 km ten zuidwesten van Sydney. In 1815 begint deze John Macarthur met het aanplanten van stekken uit Madeira, Frankrijk en de Kaap en gaat de kwaliteit vooruit, maar er is nog steeds geen markt voor. De markt die er is, de Engelse markt, vraagt om versterkte portachtige wijnen en dat zijn dan ook de wijnen die men (tot ca. 1970) produceert. Pogingen om lichtere tafelwijnen te maken, zijn er wel, maar sneuvelen door het ontbreken van een markt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt de vraag naar wijn in Australië zelf toe. Dorstige Amerikaanse en Australische soldaten zochten, wegens een groot tekort aan bier, alternatieve dranken en gaan aan de “Colonial Wine”( een zoete sherry en portachtige drank).

Met de komst van Europese immigranten na de Tweede Wereldoorlog verandert dat en wordt de vraag naar lichtere tafelwijnen groter en groter.

Het gelijk van Philip

Tegenwoordig behoort Australië tot de Top 10 van wijnproducerende landen van de wereld en beschikt het over een voorraad van 1,5 miljard liter (2011). Het imago van de Australische wijn wordt beter ondanks een behoorlijk knauw in 2007 toen de Australische wijnmarkt als gevolg van jarenlange overproductie in elkaar klapte.

Ook in Nederland is Australische wijn populair. Het bekende Australische wijnmerk Lindeman’s verkoopt hier jaarlijks meer dan 8.000.000 flessen wijn.

Het filmpje van vandaag

In het (korte) filmpje van vandaag neemt Hugh Johnson ons mee naar Australië en vertelt hij de korte geschiedenis van wijn in Australië.

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: De rol van wijn in het Romeinse Rijk
Filmpje: Duitse monniken
Filmpje: Een middeleeuwse boottocht
Filmpje: La Romannée Conti
Filmpje: Champagne

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.