Pinot Noir wijnen uit New Zealand; feestelijk!

kerst zomerWijn en Kerst wat een gouden combinatie. Dus je voelt hem al aankomen.. ook dit artikel moet wel een beetje een kersttintje hebben. We kunnen er niet omheen. Het weer brengt ons immers niet in Kerstsferen dus dan zullen wij van Wijnbloggers dat wel doen. Ik wil graag twee heerlijke rode pinot noir wijnen uit Nieuw-Zeeland onder de aandacht brengen. Rode wijn en Kerst matcht altijd goed. Toch? In Nieuw-Zeeland zijn ze wel gewend aan een zonnige Kerst. Als het zo door gaat zitten wij er hetzelfde bij.

Pinot noir en Nieuw-Zeeland

Het land heeft een enorm diverse geografie en klimaat. Ruige, besneeuwde bergtoppen worden afgewisseld met uitgestrekte wouden, glooiende groene heuvels en paradijselijke stranden. De Nieuw-Zeelandse wijnbouw is pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw op gang gekomen. Toch staat het land al enige tijd internationaal bekend als topproducent van sprankelend frisse witte wijnen, in het bijzonder van sauvignon blanc. Ook de rode wijnen van pinot noir, merlot en cabernet sauvignon worden steeds meer gewaardeerd.

Het klimaat

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan de seizoenen in Nederland. Naar gelang de ligging van de wijngaarden wordt er meestal geoogst in de periode van februari tot mei. Nieuw-Zeeland heeft grotendeels een gematigd maritiem klimaat. Op de meeste plekken in het land valt er genoeg neerslag. Overdag is het warm en ‘s nacht koelt redelijk af. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor friszure druiven met veel fruit.

De druivenrassen

Met een totale aanplant van 34% is de sauvignon blanc het meest verbouwde druivenras van Nieuw-Zeeland, gevolgd door de chardonnay (18%) en de blauwe pinot noir (18%). De friszure Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland zijn wereldwijd beroemd om hun kwaliteit. Pinot noir-druiven worden veel verwerkt in mousserende wijnen. De riesling wordt ook steeds populairder. Verder staat er onder andere sémillon, cabernet sauvignon, merlot en syrah aangeplant Nieuw-Zeeland.

Elephant Hill – Pinot Noir, 2012

Elephant hillElephant Hill Pinot Noir wordt gemaakt met als doel het produceren van fijne, onderscheidende regionale wijnen. De Elephant Hill wijnen zijn elegant en bezitten een explosie aan fruit. De druiven voor de witte wijnen en pinot noir worden aangeplant op het noordelijk deel van het eiland in de Central Otago regio. De druiven voor de Pinot Noir worden zorgvuldig gekozen uit verschillende wijngaarden, ieder met hun eigen micro klimaat die de druiven hun unieke karakter geven waar de Central Otago regio zo bekend om staat.

Wijnhuis: Elephant Hill
Blend: 100 % Pinot Noir
Geur: Rijpe kersen, pruimen en een vleugje vanille.
Kleur: Helder rood
Smaak: Goede balans tussen de zachte tannines en de frisse zuren. Rijp fruit met kersen en pruimen.
Afdronk: Lange afdronk
Streek: Hawkes Bay

Tohu – Pinot Noir, 2013

Tohu (uitgesproken als Tor-Hoe) is ’s werelds eerste Maori wijnbedrijf. Uit Marloborough komen de witte wijnen van de sauvignon blanc en chardonnay alsmede de rode pinot noir. De merlotdruiven staan op het warmere Noordereiland in Gisborne vlak boven het bekende Hawke’s Bay.

Hugh Johnson’s Pocket Wine Book 2010 geeft deze winery 1-2 sterren en roemt met name de sauvignon blanc uit Marlborough.

tohuWijnhuis: Tohu
Blend: 100 % Pinot Noir
Geur: kers, pruim en lichtelijk bloemig
Kleur: Helder rood
Smaak: rijp rood fruit, kruidigheid, geïntegreerd hout en zachte tannines.
Afdronk: Lange en elegante afdronk
Land: Nieuw-Zeeland
Streek: Marlborough

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.