EU heeft wijn ruzie met China

Al eerder hebben wij op Wijnbloggers bericht over de mogelijke wijn ruzie met de Chinezen. Het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt, maar ook het opkopen van Chateau’s in Frankrijk zet de relatie met de EU een beetje onder druk. Nu zijn de Chinezen een stap verder gegaan als reactie op het besluit van Europa. Maandag besloot de EU dat Europese importeurs vanaf donderdag 11,8 procent extra belasting moeten betalen op Chinese zonnepanelen. Volgens de Europese Commissie dumpen Chinese fabrikanten met steun van de Chinese overheid de panelen voor te lage prijzen. Vanaf 6 augustus gaat de heffing omhoog naar 47,6 procent. De reactie van China was duidelijk. China gaat Europese wijnen nu echt onderzoeken. De Chinezen willen weten of de Europese wijnen op hun markt gedumpt worden. Terechte vraag maar in het ego-gevoelige Europa is het bericht als een bom ingeslagen.

chinaDe Chinezen kondigden hun onderzoek naar wijnen aan kort nadat Europa een heffing op Chinese zonnepanelen invoerden. China denkt nu aan een importheffing op Europese wijn. Het onderzoek daarvoor duurt een jaar. De Europese Commissie is verbijsterd over de lancering van het onderzoek. China is de snelst groeiende wijnmarkt en dus een ware goudmijn voor de wijn exporterende landen. In China wonen momenteel zo’n 1,34 miljard mensen. Dit is 20% van de totale wereldbevolking. Ongeveer 800 miljoen chinezen wonen in de verstedelijkte gebieden. China heeft meer dan 30 steden met meer dan 2 miljoen inwoners en nog eens 30 met tussen de 1 en 2 miljoen. En nu komt het belangrijkste de totale wijnconsumptie zit in 2011 op 1,9 miljard flessen. China staat daarmee op de vijfde plaats in de wereld. De verwachting is dat in 2016 de consumptie van wijn in China op 3 miljard flessen zal zitten.

Je zult begrijpen dat met deze maatregelen Frankrijk (grootste exportland) in een lastig pakket zit. Jaarlijks gaat er meer dan een miljard aan wijn uit Europa naar China . Daarvan was er  ongeveer 1 miljard euro uit Frankrijk. Dat de Fransen gestraft gaan worden, lijkt geen toeval. Want Frankrijk gaf steun aan de Brusselse plannen om een importtarief op zonnepanelen te heffen. Het Franse handelsministerie veroordeelt het onderzoek van de Chinezen. Frankrijk vindt het ongepast en zegt dat het zijn wijnproducenten zal verdedigen. ‘We nemen dit zeer serieus, dit is ongepast en verwerpelijk’, schrijft de Volkskrant. Er bestaan dus een grote kans dat China een heffing op Europese export gaat heffen. Hierdoor worden Europese wijnen voor de Chinese consument duurder en bestaat er een kans dat er minder Europese wijn gekocht gaat worden.

Interessant is natuurlijk wat er met de eigen Chinese wijn gaat gebeuren. Is de wijn uit China al lekker genoeg om de plek van de Europese wijn in te nemen? Het is reeds lang al bekend dat de rijke Franse wijnboeren al in China hebben geïnvesteerd en dus nu van twee walletjes kunnen eten, ongeacht de uitkomst van de ruzie.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.