Esporão Vinha da Defesa Rosé van Grapy

Afgelopen weekend hebben we hopelijk de laatste glazen rosé geproefd voor onze Rose top 10. Onder de vele rosé wijnen hebben we ook een aantal wijnen van Grapy geproefd en de Vinha da Defesa stak er met kop en schouder boven uit. Hebben we hier een potentiële Top 10 rosé? Tja, daar geven we nu even geen antwoord op maar we zijn onder de indruk.

portugalDe wijnregio Alentejo

In het zuidoosten van Portugal (tegen de Spaanse grens) ligt de regio Alentjejo waar mooie Portugese wijnen vandaan komen. Deze uitgestrekte regio met enorme wijngaarden is niet alleen bekent om zijn wijnen maar ook om kurk en heerlijke olijfolie. Het gebied bestaat uit circa 13.000 ha wijngaarden en vooral de rode wijnen zijn bekent maar ook de witte wijn wint aan bekendheid. De bodem in de Alentejo is zeer gevarieerd met onder andere graniet, leisteen en kalk. Het landschap is er dor, droog en rotsachtig, behalve in mei  (voor de droogte) is de Alentejo opvallend fris groen en mooi. Het landschap is heuvelachtig en het zijn vaak deze hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Deze beginnen dan ook vaak met Monte (heuvel of berg). De Alentejo regio is verdeeld in acht sub regio’s: 
Portalegre, 
Borba, 
Redondo, 
Vidigueira, 
Reguengos, 
Moura, 
Évora en 
Granja/Amareleja.

Wijnhuis
 Herdade do Esporão

De Wijngaard Herdade do Esporão werd in 1973 aangekocht door de familie Roquette voor de productie van Portugese kwaliteitswijnen. 
Na de Anjerevolutie kwam de wijngaard tijdelijk in handen van de staat, om pas in 1979 in het bezit van de oorspronkelijke eigenaren terug te keren. Herdade do Esporão produceert zes miljoen liter wijn per jaar. Ze leveren de wijn voornamelijk aan de Portugese wijnmarkt, maar gelukkig ook steeds meer aan andere exportmarkten zoals Nederland. Heden werken de verschillende generaties van de familie Roquette op de wijngaard en wordt er vooral kwaliteitswijn gemaakt.
Leuk is dat je ook de wijngaard kunt bezoeken en dat je er ook kunt verblijven in een modern accommodatie. Een duidelijk teken dat de familie een modern wijnbedrijf heeft neergezet dat de wijnlefhebber een mooie beleving wilt bieden.

De Druif

In deze rosé zitten twee druiven. De bekende Syrah (50%) en Aragonês (50%). De Syrah hebben we op wijnbloggers al vaker besproken, maar dat komt omdat deze druif één van de wereldberoemste blauwe druiven is en veel wordt gebruikt. De Syrah gedijt goed in een warm, zonnig en droog klimaat, bij voorkeur op niet al te vruchtbare grond.  De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier die flink gesnoeid moet worden. Daarnaast is het een sterke druif met een dikke schil die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah wijn krijgt daardoor niet alleen een dieprode kleur, maar ook stevige tannines.

De Aragones is een originele Portugese druif. De druif geeft wijnen een mooie diepe kleur (diep roze), weinig zuur en alcohol. Verer geeft de druif een fruitige smaak en geur en soms hinten van specerijen en rood fruit. Het is een druif met een dikke schil en de wijnen die van de Aragones gemaakt worden kunnen lang bewaard worden zonder dat ze kleur verliezen.

Wat proeven we?

We proeven een heerlijk maar ook stevige Rose. Veel smaak en geur (oa door de Syrah) en. Wij proeven qua fruit frambozen, bramen en wat een vleugje zet (kersen?) Verder een frisse rosé maar wel met karakter. Qua kleur is de rosé bijna rood, dus diep rood roze.

RoseConclusie mbt Vinha da Defesa Rosé?

De hoofdproever bij Grapy heeft met deze wijn weer eens bewezen een geode keuze te kunnen maken. Een heerlijke modern rosé wijn die een duidelijke breuk vertoond met de klassieke rosé wijnen uit de Provence. Mooie karakteristieke smaken en geuren. Wij denken dat dit een topper is, althans dat vinden wij. Een echte aanrader voor de wijnliefhebber.

 

Waar kopen we Vinha da Defesa Rosé?

Uiteraard kun je deze wijn voor 10,99 kopen bij Grapy.

Enhanced by Zemanta
1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.